THE BEATLES – FROM ME TO YOU

I år är det 50 år sedan beskedet kom att The Beatles hade splittats. Gruppen beskrivs i litteraturen som det största och mest inflytelserika popbandet i rockhistorien. Och många artister pekar ut bandet som det som inspirerat och påverkat dem mest. Jag tillhör inte den generation som ”växte upp” med Beatles. Jag föddes 1967 och lyssnade under uppväxten på annat, men Beatles musik fanns där också. Bland annat köpte jag under tonåren de röda och blå samlingsskivorna, The Beatles 1962-66 och The Beatles 1967-70 och den vita skivan, White album. Fantastisk musik!

Här på bloggen finns närmare 100 mer eller mindre ambitiösa porträtt av olika grupper och artister, men under lång tid har jag haft dåligt samvete för att det inte funnits något om The Beatles. Det blir ingen trovärdighet utan gruppen från Liverpool.

Därför har ägnat några dagar under min semester åt att fördjupa mig i Beatles musik – igen – både genom att lyssna igenom gruppens skivor och läsa allt jag kommer åt på nätet, läsa de böcker om rockmusik och Beatles jag har och lyssna på intervjuer med bandmedlemmarna och de dokumentärer som finns på Youtube.

Det har skrivits spaltkilometer om gruppen och jag har försökt så gott jag förmår sammanfatta de stora dragen i gruppens historia utifrån en mängd officiella källor som jag hänvisar till i artikeln nedan.

Jag gör inga anspråk på en fullständig beskrivning av bandet och dess historia. Det finns det andra som är bättre på. Jag är bara en simpel bloggare 🙂

BEATLES – STÖRST AV DEM ALLA

Tack, Debbie, för vinjettbilden med de röda bootsen! ❤

Vinjettbilden här är tagen i Lima i Peru våren 2016. Den uppmärksamme ser på bilden att det står ”All we need is love”. Låten heter förstås ”All you need is love”. Då har vi rett ut det. För övrigt är det en fantastisk bild!

Här är mina favoriter med The Beatles!

BONUSMATERIAL:
LÄS OCH LYSSNA PÅ INTERVJUER NEDAN MED JANNE SCHAFFER, NIKLAS STRÖMSTEDT, LILL-BABS OCH SVEN STRÖMBERG, FOLKET-JOURNALISTEN SOM SÅGADE BEATLES

BEATLESNOSTALGI I ESKILSTUNA (Intervjuer 2013)

BEATLES 50 ÅR (intervjuer 2013)

PRODUCENTEN GEORGE MARTIN DÖD (2016)

”The world has lost a truly great man who left an indelible mark on my soul and the history of British music”. Paul McCartney

Quarrymen, embryot till The Beatles, uppträdde i Eskilstuna 2015.

Reportern som sågade Beatles efter konserten i Eskilstuna Sporthall 1963

”Det kan inte hjälpas. Har man inte mycket till övers för den här musiken och sången blir det artisten och hans agerande som kommer i blickpunkten. Och det tål inte skärskådas. Scenförmågan och underhållningsvärdet är ofta lika med noll. Under den stora galan i Sporthallen avslöjades beklämmande svagheter – i ett fall rent osmakligt lågvattenartister. Privat hygglige Jerry Williams tog priset i det fallet. Med exhibitionistiska åthävor stannar han bildligt talat på det dammiga golvet, ålande orgastiskt ryckande. Övriga gäster: Trio med Bumba, The Telstars,The Violents, The Beatles (som dock var spontana) med flera visade upp ett snävt begränsat scenkunnande. Höra sådana här artister på skiva kan vara ok, men se dem live: nej. För dessa enorma gager (Beatles enligt uppgifter 50 000 kr i veckan) begärs verkligen ett mera engagerande, välregisserat och festligt uppträdande”. (Sven Strömberg, tidningen Folket 1963)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: