GENESIS ÅTERFÖRENAS – TURNÉ I ENGLAND

Av: Fredrik Blomberg
Foto: Pete Stills

Genesis återförenas! Det bekräftade Phil Collins, Mike Rutherford och Tony Banks direkt i BBC Radio 2 på onsdagsmorgonen. De åker ut på en turné i England i höst. Phil Collins son Nicholas kommer att spela trummor. 

”We all felt, ‘Why not? It sounds a bit of a lame reason – but we enjoy each other’s company, we enjoy playing together.” Phil Collins till BBC.

Uppgifter har den senaste tiden gjort gällande att den legendariska symfonirockgruppen Genesis ska återförenas och göra en turné i höst – den första sedan den sista spelningen för 13 år sedan. På ett forum på nätet spreds uppgifterna om att gruppen skulle offentliggöra återföreningen den 4 mars och uppgiftslämnaren hänvisade till en ”tillförlitlig källa”. Uppgifterna sa att Phil Collins, Mike Rutherford och Tony Banks ska återförenas för en turné där Nicholas Collins, Phils 18-årige son, ska spela trummor, som han gjort på sin fars senaste turnéer. Men Peter Gabriel (medlem 1967-75) och Steve Hackett (1971-77) nämndes inte.

 

BBC Radio 2 skrev på sin hemsida inför programmet på morgonen : ”Top secret band announcement…” vilket kunde tolkas som att det är var just Genesis det handlade – om man lade ihop det tillsammans med annan information på nätet. 

Flera tidningar valde på tisdagen att publicera uppgifterna trots att de inte hade bekräftats av bandet.  På onsdagsmorgonen valde även The Guardian att publicera – knappt en timme innan Genesis bekräftade uppgifterna.

Under onsdagsmorgonen kom medlemmarna till BBC:s studio och berättade att de ska återförenas med Phil Collins son Nicholas på trummor och gitarristen Daryl Stuermer, som spelat live med Genesis sedan slutet av 70-talet.

”He can sound like Phil and it gave us a whole idea of how we could do it, because we knew Phil couldn’t be the drummer on the road again,” Tony Banks till BBC om Collins son Nicholas.

Fansen har, sedan uppgifterna om en kommande återförening kom i januari, och även efter att det blev officiellt, skrivit spaltkilometer på sociala medier om hur de ser på saken. Många är skeptiska och starkt ifrågasättande, visa av alla rykten som kommit genom åren om en återförening, men också skeptiska.

Visserligen tycker jag att det är ”nu eller aldrig”, för medlemmarna börjar bli till åren, men samtidigt är jag mycket tveksam till hur mycket gruppen överhuvudtaget kan leva upp till sitt forna jag.

Sedan Peter Gabriel lämnade Genesis 1975, efter en mastodontturné med start i Nordamerika hösten 1974, så har uppgifter spridits om en återförening. Och fansen har hoppats.

De tidiga fansen dödsdömde gruppen när den teatraliske frontfiguren Gabriel lämnade gruppen efter den sista konserten i Frankrike i maj för snart 45 år sedan. Han var så förknippad med gruppen att de inte trodde att den skulle överleva utan GAbriel vid mikrofonen. Men sedan trädde Phil Collins överraskande fram bakom trummorna och blev sångare (och fortsatte även som trummis). Skivan A trick of the tail, som släpptes 1976, spelades faktiskt in med Collins som sångare innan medlemmarna ens hade bestämt sig för att han skulle ersätta Gabriel som sångare.

Och även idag ropar en del fans på Gabriel och vill se den klassiska uppsättning av Genesis med Collins, Rutherford, Banks, Hackett och Gabriel från ”the good old days”.

Tilläggas kan att den uppsättningen faktiskt återförenades för en kväll i oktober 1982. Anledningen var att Gabriel hade ekonomiska problem. Den multietniska kulturfestivalen WOMAD, som Gabriel hade varit med och organiserat, hade gått med förlust och han behövde pengar.

Vad som gör mig och andra fans skeptiska till en återförening nu är Phil Collins hälsa och förmåga att genomföra en turné. Han är snart 70, men åldern är inte poängen, utan hans hälsotillstånd. Han drog sig tillbaka efter att Genesis återförenades 2007 och han fick problem med alkohol, men framförallt med ryggen efter många år bakom trummorna. Han genomgick en operation, fick problem med nerver i en hand/arm och kunde till slut inte spela trummor längre eftersom han inte kunde hålla i trumpinnarna. När han åkte ut på soloturné 2017 gick han in på scenen med käpp och satt på en stol och sjöng. Så har det fortsatt. Dessutom bar inte rösten längre, även om flera år av konserter senare gjorde att en stor del av den röst han tidigare hade kom tillbaka.

Men jag är övertygad om att han inte klarar att framföra Genesis gamla låtar igen och hur ska han orka framträda kväll efter kväll, enligt det turnéschema som spridits där det är tätt mellan konsertdatumen?

Men å andra sidan, ska en återförening ske så är det nu eller aldrig, för medlemmarna blir ju inte yngre.  Dessutom kan nu Phils son, 18-årige Nicholas, hoppa in på trummor och försöka axla pappas roll. Han har gjort bra ifrån sig under pappans soloturnéer de senaste åren.

Genesis hade sin konstnärliga storhetstid under 70-talet och sin kommersiella framgång på 80-talet. Glansdagarna är förbi och det går inte att återskapa det som varit. Du kanske tänker att jag, som varit ett stort fan sedan 1980, borde jubla och springa ner på stan och skrika ut det glada budskapet, men nej, det är inte min känsla eftersom det aldrig kommer att blir som förr.

Men, handen på hjärtat, det är nog inte vad medlemmarna i gruppen tror heller. De vill göra det igen – för att de kan!

The Eagles klarade av att leva upp till mina förväntningar när gruppen uppträdde i Tele2-arena i somras. Don Henley och de andra klarade av att leverera en stor del av det gruppen gjorde en gång i tiden. Men Genesis? Nej!

Vem vill höra en B-version av poppiga Invisible touch från 1986 eller ett 70-talsmedley med de klassiska låtarna som Gabriel framförde live och på skiva 2020 – med en sur röst av Collins? Inte jag. Men jag kanske ångrar mig.

Läs också:

SYMFONIROCKENS FLAGGSKEPP

INTERNATSKOLEELEVERNA SOM BLEV SUPERSTJÄRNOR

Nedan finns ett klipp med en av Genesis bästa låtar – Afterglow från 1978 (live). Håll till godo med ett stycke rockhistoria!

UPPDATERAT 2020-03-04, kl. 23.09

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: