JIDHEDS KLASSIKER FYLLER 20:”JAG ÄR STOLT”

Sångaren och gitarristen Jim Jidhed gjorde sig ett namn i rockgruppen Alien, som bildades i Göteborg 1987. Gruppen slog igenom med Only one woman, en cover på Marbles låt från 1968, skriven av bröderna Gibb. Alien har, i olika uppsättningar sedan starten, gjort sju skivor. Jidhed själv har gjort sex soloalbum. En av dem är Full circle från 2003. Den firar således 20 år i år!

Det är ett alldeles fantastiskt album i sin genre. Hyllat bland AOR-fansen. (Adult oriented rock) Eller som producenten och gitarristen Tommy Denander skrev i ett meddelande till mig: ”Har blivit en klassiker för många”.

Jim Jidhed briljerar bakom mikrofonen i tunga Someday och i helt underbara Wish you were here och Silence of your heart och Denander är fenomenal på gitarr. Jag har lyssnat på så mycket av den här typen av musik och vågar påstå att det är den bästa som har gjorts, åtminstone en av de tio bästa inom AOR.

I samband med 20-årsjubiléet kontaktade jag Jidhed för att snacka lite om skivan. Här är resultatet.

Skivan Full circle fyller 20 år i år! Vad tycker du om skivan så här många år senare?

”Det var väldigt roligt att göra den skivan med Tommy (gitarristen Denander). Det var en fantastisk period när vi jobbade med den.

Det är det bästa du har gjort, tycker jag. Vad tycker du?

”Det var roligt att höra. Jag är väldigt förtjust i den plattan. Tommy är en fantastisk musiker. Den står väldigt högt för mig. Jag är stolt över den”.

Lyssnar du på det du har gjort tidigare?

”Jag satt och lyssnade nu på en av mina svenska plattor för jag planerar att göra något till jul. En av dem är lite julinspirerad och ibland lyssnar jag för att få feeling. Någon gång har det hänt med Full circle att jag vill återuppleva låtarna och känslan det var när vi höll på och då kan jag lyssna på låtarna, eller lite på varje. Någon gång kan det hända att man tycker att det är kul att återvända”.

Skivan har starka melodier, refränger och mycket bra sång. Fantastiskt album i sin genre. Vad har du fått för respons på den genom åren?

”Man får en känsla av att den plattan är för många ansedd att vara en klassiker i AOR-genren i den meningen att den är väldigt uppskattad. Det har man mött genom åren. AOR idag är ganska mycket tuffare sound och nästan tangerar hårdrock ibland. Den är verkligen organisk och i sann AOR-anda och så upplever nog många det också”.

Har du sjungit bättre än då?

”Svårt att säga. Som utförare av någonting är det ju alltid en känsla man har på insidan. Hur folk uppfattar det är en annan sak. Men det var en väldigt speciell platta och jag kommer ihåg när vi lade sången. Jag gjorde sången i Göteborg hos en kompis som har en studio och jag var så jäkla petig med alllting. Idag är jag mycket coolare. Då sa jag: ska vi ta en version till? Vad tycker du? Då trycker han på knappen och lutar sig fram och säger: Det låter precis lika bra som de sista fyra tagningarna. Då började jag tänka att man får nog tagga ner lite va”.

Fick skivan någon uppmärksamhet i radio? Spelades den?

”Nej, det skulle jag inte vilja säga. Bingolotto var ju stort på den tiden och det var nära jag skulle komma med där. De valde bort det av någon anledning”.

I andra länder då, som Japan?

”Den har nog blivit uppskattad i mindre kretsar i många länder. Den här gjordes ju 2003. Alien var i England och spelade 2011 med originalsättningen och vi fick en enorm uppskattning från publik som hade rest dit från hela världen, som älskar AOR du vet. Det är ju så med AOR att den har sin publik. Vad har media i Sverige tyckt om Toto i alla år? Det är som att om man kan nått så blir du sågad. Är det bra melodier, spelas svinbra och sjungs i någon mening jättebra är det som att det inte skaver tillräckligt. Det är märkligt på nått sätt. Det tror jag AOR faller inunder. Det är oftast många gånger människor som är duktiga på sina instrument och är melodimakare, men medialt är det inte tillräckligt intressant. Men hade det exponerats hade den här musiken nog haft mer bärighet. Det är som det är”.

Varför finns skivan inte på Spotify?

”Jag fick den plattan i min ägo och då på den tiden hade jag inga riktiga tankar på vad jag skulle göra och så var det det här med Spotify och man kände att ska man lägga upp den på Spotify och ge bort den också? Det var ju ett antal år sedan. Men jag har haft en plan på att göra en vinylplatta – och lägga upp den. Men jag jobbar en del med musik och jobbar med eget företag inom event. Det får bli när man ha den tiden och passionen och mastra om den”.

Kommer du att uppmärksamma skivan på något sätt med anledning av att den firar 20 år?

”Jag hade en tanke om detta. Jag blev också tillfrågad från ett bolag som ville göra Full circle två. Då tänkte jag att om det blivit av hade man faktiskt gjort något med den skiva som du och jag pratar om. Jag hade en förfrågan då som jag avböjde och Alien har en förfrågan idag som vi och framförallt jag har skjutit på framtiden för jag har inte tid. För musiken ger så lite ekonomiskt och det finns fortfarande en förväntan runt omkring, inte minst från bolagen, att vi som håller på, utan att de menar något illa eller är elaka, att vi ska ge av oss själva i någon slags gratisperspektiv. Tar du ett gäng som oss, Alien eller mig då, så finns det inte tillräckligt många spelforum för sorten och i sorten är det så många som håller på och då ska man nästintill ha en bokare som bokar en på spelningar där man inte alltid, men många gånger, har väldigt dåligt betalt och man får sälja t-shirts. Och helt plötsligt när man är mellan 60 och 70 år så känner man, nej vi kanske ska skita i det. Ursäkta uttrycket, men det är liksom inte värt det längre, inte för mig. Det får bli de giggen som blir ibland och spelar vi in någon ny platta, eller om jag gör en soloplatta igen, då blir det om livet tillåter”.

På Japanversionen av Full Circle finns ett extra spår, Playing with my heart. Har du många fans i Japan?

”Jag vet faktiskt inte. Det är ju inte så att folk hör av sig från Japan. Det kommer något trevligt från alla länder runt om, Japan, Brasilien, men jag har ingen koll på hur mycket, jag tittar ibland hur många som lyssnar på Spotify”.

Vad gör du annars nuförtiden?

”Jag jobbar med ett företag som Fest i väst så vi hyr ut möbler, tält, ljudanläggningar, mycket har vi själva och mycket tar vi in som leverantör och hjälper folk”.

Vad har du för planer framöver med Alien och solo?

”Alien har ju ett skivförslag på bordet. Vi är 75 procent klara, men nu har jag inte tiden att skriva färdigt med Tony, gitarristen. (Tony Borg) Så där har vi en grej som eventuellt kan bli något. I augusti-september ska vi se vad vi kan hamna med det. För egen del så vet jag inte. Det kan mycket väl bli en soloplatta igen. Det är svårt att säga”.

Vad lyssnar du själv på för musik?

”I tonåren lyssnade jag mycket på musik, ACDC, Thin Lizzy, Status Quo och under 80-talet Christopher Cross, David Roberts, lite grann Toto och sedan Journey framförallt. Sen avtog mitt lyssnande. Jag lyssnar någon gång på musik, men ganska sällan. Sedan ett antal år lyssnar jag en del på klassisk musik. Jag lyssnar gärna mycket på Mozart av någon anledning. Jag har kompisar och kollegor som är jätteintresserade att gå på konserter, men det har inte blivit så för mig. Jag har i perioder tyckt att det varit roligt att skriva och uttrycka mig, men det (musiken) är mer en grej som man har med sig mer än att jag tycker det är kul eller blir inspirerad. Många känner ju så, det gjorde jag när jag var ung. Det är väl Mozart då som jag kan sitta i bilen och lyssna på och undra hur är det möjligt att skriva sådan musik”.

Fredrik Blomberg, Eskilstuna 2023-05-15

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: