EN STOR POPRÖST HAR TYSTNAT

En av svensk popmusiks största röster har tystnat. Marie Fredriksson är död. Hon blev 61 år.

Per Gessle:
(på sajten Dimberg Jernberg Management)

”Tiden går så fort så fort. Det känns som alldeles nyss när Marie och jag satt i min lilla lägenhet i Halmstad och delade drömmar. Och vilken fantastisk dröm vi fick dela!

Tack Marie, tack för ALLT. Du var en helt unik musikant, en sångerska på en nivå vi knappast kommer att få uppleva igen. Du målade mina svartvita sånger med de vackraste färger. Du var en helt underbar vän i över fyrtio år. Jag är stolt, hedrad och lycklig över att fått dela så mycket av din tid, din talang, din värme, generositet och humor.

All min kärlek till dig och din familj. Things will never be the same.
P. ”

Hon är en artist som funnits med hela vägen kan man säga. Hennes röst har alltid funnits där någonstans i radion eller i skivhögen, antingen som körsångerska i Gyllene tider, som soloartist eller i Roxette.

Hon tillhör svensk popmusiks främsta. Hennes röst känns igen direkt, karakteristiskt spröd och lite hes, med ett speciellt vibrato – en av de bästa rösterna. Hennes sånger, hennes vemod går som en röd tråd genom hennes skivor.

Marie Fredriksson föddes den 30 maj 1958. Hon växte upp i Östra Ljungby i Skåne. I skolan var hon mest intresserad av de konstnärliga ämnena och fastnade tidigt för piano och gitarr. Hon kom från landsbygden, gick på gymnasiet i Klippan. Sökte musikgymnasiet i Malmö, men hade för dåliga betyg för att komma in. Gick istället ekonomisk linje och senare på en musiklinje i Svalöv.

Hon fick kontakt med personer som höll på med teater och hon skrev musik till olika pjäser och folk runt omkring henne upptäckte att hon hade en bra sångröst och kunde skriva låtar.

I början av 70-talet flyttade hon till Halmstad där hon träffade Per Gessle. Marie och Per blev en viktig del i Halmstads musikliv.

Hon var sångerska i grupper som Strul och MaMas barn innan hon blev körsångerska i Gyllene tider, som var svensk popmusiks stora namn i början av 80-talet. Senare satsade Marie Fredriksson på en egen solokarriär. Solodebuten på skiva kom 1984 med skivan ”Het vind”.

Förutom bakgrundssångerka i Gyllene tider, en av sångarna i Roxette och karriären som soloartist har hon varit körsångerska på ett antal svenska pop och rockskivor, bland annat sjöng hon tillsammans med Ulf Lundell.

När Gyllene tider splittrades i mitten av 80-talet startade Marie och Per ett hobbyprojekt. Det ledde fram till framgångarna med popgruppen Roxette.

Marie Fredriksson släppte flera soloskivor, de första under 80-talet och etablerade sig som en artist att räkna med. Största framgången blev skivan ”Efter stormen” 1987, innan karriären med Roxette tog över.

2002 drabbades hon av en hjärntumör, men fortsatte att skriva musik. Hösten 2004 kom hennes första soloskiva på flera år och den första på engelska – en skiva präglad av den svåra tiden efter den sjukdom som drabbade henne. Under några år senare gjorde Roxette flera turnéer, men 2016 avrådde läkarna henne från att stå på scenen och hon drog sig tillbaka.

Nu har en av svensk popmusiks största röster tystnat.

Texten skrevs för många år sedan, men uppdaterades 10 dec 2019 i samband med beskedet att hon har gått ur tiden.

Med stor respekt! Fredrik Blomberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: