BRUCE FYLLER 70 ÅR – THE VOICE OF MY GENERATION

Den 23 september fyller Bruce Springsteen 70 år! Jag har lyssnat på hans musik sedan 1980 då skivan The River släpptes. Jag minns att jag skrev av texterna från innerkonvolutet på A4-papper med en skrivmaskin, skrev ackorden med bläckpenna och satte in dem i en pärm. Jag spelade låtar från The River och andra på min akustiska gitarr om och om igen så att fingrarna blödde. I låtarna fanns kärlek, tvivel och hopp.

Jag lånade till och med en saxofon på skolan och försökte lära mig spela som Clarence Clemons i Independence day. Annars var det gitarr, elbas och piano som gällde.

Skivan från 1978, Darkness on the edge of town, spelades också flitigt i min brors röda Audi 80 med kassettdäck och booster som lyste med gröna lampor. Det är häftigt när man är 12-13 år.

Dessa två skivor dominerade tillsammans med ELO:s A new world record och Out of the blue.

HAN KALLADES ROCKENS FRAMTID

Men det är med dubbel-albumet The River jag har min starkaste relation med låtar som Cadillac ranch, The price you pay och underbara Independence day. När den kom var han 31 och jag 13. Idag är jag 52 och han 70.

Nu är det 2019 och träden börjar skifta till gult och det blir kyligare på morgnarna när man ska till jobbet. Nästa år, när vintern håller ett grepp om oss alla och nyårsklockorna har slagit färdigt och alla vandrar hemåt lite berusade i vinternatten, tar vi ytterligare ett steg in i framtiden. Då är 1990 30 år sedan och 1960 är 60 år sedan. 1970…50. Svindlande.

1980 var väl inte så länge sedan väl? Jo, 40 år sedan…Men låtarna är lika bra och starka som då. Kanske starkare och bättre eftersom jag förstår mer idag än då.

Springsteens musik är tidlös och nu var det länge sedan jag lyssnade på honom. Det går långa perioder då jag inte lyssnar på honom alls, så är det nog för de flesta, men jag återvänder alltid när känslan för hans musik kommer till mig. Varje gång bekräftas känslan att ”this is feeling, this is true rock´n roll”.

Ska jag välja någon artist bland alla, som jag gillar mest, bara en enda, då är det han och E Street Band. Jag har sett honom live sex gånger och har flera böcker om honom, skivboxar, bootlegs med hans musik. Det finns många låtar, som för alltid har etsat sig fast, som ganska ofta känns lika starka som för länge sedan.

Det är viktigt med förebilder. Springsteen är en sådan. För mig. Han är trovärdig. Han är genuin. Och vem vill inte vara lika fräsch som han när man blir 70 🙂

He is the vocie and soul of my generation!

FANSEN FIRAR PÅ HANS HEMMAPLAN

Grattis på 70-årsdagen! (måndag 23 september)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: