VINYL OCH EN GREKISK SALLAD I KEXSTADEN


Jag besökte min gamla hemstad Örebro igår. Målet var att kliva in i skivbutiken Bananamoon på Järntorget och ägna minst ett par timmar åt att bläddra i skivbackar. Det fanns några…

Men för att orka åt jag en klassisk grekisk sallad i närheten. Back in my old hometown – en av dem.

Jag gick igenom så gott som alla skivbackar utom de med punk, klassisk musik och jazz. Och fingermotoriken fanns där fortfarande efter tio år med Spotify. Bläddrandet resulterade i inköp av fyra LP med Lundell, en med Springsteen, Björn Afzelius och en med Nationalteatern. Är det det som kallas gubbrock? 🙂

Mycket har förändrats sedan jag bodde i ”kex- och skosta´n” under 80-talet, men mycket är sig likt också. Förresten grundades Örebro kexfabrik 1867. Senare, 1967, samma år som jag föddes, köpte Göteborgskex upp företaget. Örebrokex fanns som varumärke fram till 1975, samma år som Ulf Lundells debutskiva, Vargmåne, släpptes. Fabriken i Örebro lade ner 1976 då Ulf Gerhard Lundell släppte debutromanen Jack.

Många liter vatten har runnit genom Svartån sedan dess och i Eskilstunaån för den delen också 🙂

Efter besöket i skivoasen tog jag min plastpåse med LP-skivor i och gick till bilen som jag hade parkerat på Väster och bestämde mig för att jag skulle ta en tur till för mig centrala platser i staden, som Oskarsparken, Frimis, Virginska skolan, Åby en mil utanför stan och Axberg – och i bilstereon gick Klockorna från Lundells senaste skiva varm. Körde förbi polishuset och den gamla busstationen där jag i snöslask och is tog farväl till Sanna under gymnasietiden när hon tog bussen hem efter skolan.

Förresten så såg jag att klassiska Prisma i Oskarsparken finns kvar (åtminstone satt skylten kvar på fasaden) och biografen Roxy på Olaigatan. Där såg jag Breathless med Richard Gere och Valérie Kaprisky om jag inte minns fel.

By the way så har Ulf Lundell premiär på sin sommarturné på Sofiero slott i Helsingborg ikväll och även om jag börjar bli lite sugen på att höra honom live igen, så har jag sedan länge bestämt mig. Min tjej och jag sade farväl till nationalskalden på Göta Lejon nyårsafton 2015.

Jag får nöja mig med att låta Den vassa eggen och Club Zebra snurra på skivspelaren och glädjas åt att mitt skivarkiv med Lundell fyllts på ytterligare. Jag återvänder gärna till Örebro igen. Det är en fin stad.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: