SHANIA TWAIN TILLBAKA I RAMPLJUSET

Den kanadensiska countrypopartisten, 52-åriga Shania Twain, släppte en ny skiva, Now, i september och åker ut på en världsturné med start i maj. Megastjärnan uppträder i Globen i Stockholm den 17 oktober.

Skivan Now är den första studioskivan på 15 år. Efter genombrottet i mitten av 90-talet och över 100 miljoner sålda skivor under några år försvann den mest framgångsrika kvinnliga countryartisten från rampljuset i början av 2000-talet.

Hon drabbades av dysfoni och förlorade sångrösten. Hon har själv förklarat att orsaken med stor sannolikhet var att hon tidigare drabbats av borrelia. Hon trodde att hon aldrig skulle kunna sjunga igen.

I slutet av 2000-talet kraschade äktenskapet med producenten John ”Mutt” Range, som producerade framgångsrika The woman in me 1995 och Come on over 1997 – skivor som gjorde Shania Twain till USA:s största kvinnliga countrystjärna.

Shanias man hade varit otrogen med hennes bästa vän, Marie-Anne Thiebaud. Det hela avslöjades 2008. Senare blev Shania tillsammans med Marie-Anne´s tidigare man, Frederic Thiebaud.

Hon har i flera intervjuer i TV och i sin bok från 2012, From this moment on, öppet berättat om den uppslitande skilsmässan.

Hon beskriver också sina känslor i låten Who’s Gonna Be Your Girl på senaste skivan.

Hon föddes som Eilleen Regina Edwards i Windsor i Ontario och växte upp under fattiga förhållanden i staden Timmins med mamma och styvpappa och flera syskon. Pappa jobbade i skogen och mamma var hemma och tog hand om barnen i den trånga och smutsiga enrumslägenheten där de växte upp. De knappa ekonomiska förhållandena gjorde bland annat att Shania fick gå hungrig till skolan.

Shanias egna föräldrar hade separerat när hon var två och mamman tog med barnen till Timmins i Ontario där hon träffade Shanias styvfar, som  misshandlade mamman och trakasserade Shania.

Hennes mamma och styvpappa dog i en bilolycka när hon var 21 år och hon tog då hand om sina tre syskon och försörjde dem. Hon insåg att det enda sättet att ta dem ur fattigdomen var att använda sin musikaliska talang och bli artist.

Shania var talangfull som barn och lärde sig sjunga och spela gitarr tidigt.

”I grew up listening to Waylon, Willie, Dolly, Tammy, all of them,” she recalls. ”But we also listened to the Mamas and the Papas, The Carpenters, The Supremes and Stevie Wonder”, säger hon i ett uttalande på sin Facebooksida.

Hennes mamma, som såg en talang i sin dotter, hjälpte henne att få tider och lokaler att sjunga och spela i. Redan i tidiga år, som 8-åring, spelade hon countrycovers på lokala radio- och tv-stationer och på lokala pubar

Twain gjorde en demo med egna låtar vilket ledde fram till ett skivkontrakt på Mercury Records 1991 och debuten ”Shania Twain”, inspelad i Nashville, släpptes två år senare. Tiden i Nashville var tuff och en helt ny erfarenhet för Twain som var van att skriva egna låtar och framföra dem live, men när hon kom till Nashville fick hon prova på det tuffa livet i musikbranschen där andra bestämde vilka låtar som var något att spela och släppa på skiva.

Efter skivorna The woman in me 1995 och Come on over 1997 var ingenting mer sig likt i hennes liv. Succén var total.

Förutom att Shania Twain kom med ett för countryn nytt och mer poppigt sound så fick hon en känga av kritikerna som menade att hon sålde countrypopskivor genom att lansera sig genom sexiga videor. Men det struntade publiken i. De älskade hennes musik och miljoner köpte hennes skivor med megalåtar som You´re still the one,  Man, I feel like a woman och That  don´t impress me much.

Idag lyssnar 3,7 miljoner på hennes musik på Spotify varje månad (4,9 miljoner oktober 2018) att jämföra med Faith Hill med 1,7 miljoner, Dolly Parton, 3,1, Garth Brooks drygt 316 000.

Ettan i världen, Ed Sheerhan har 45,6 miljoner lyssnare varje månad. (mars 2018)

Efter många tuffa år är Shania Twain tillbaka med en ny skiva och turné. På skivan reflekterar hon över den mörka tiden i sitt liv.

Källor:
Shania Twain – Behind the music (tv-dokumentär)
From this moment on (självbiografi från 2012)

Shania Twain on Learning to Sing Again, Dark Inspiration for New Album (Rolling Stone 2017)

nickiswift.com
Diverse dokumentärer.

En kommentar på “SHANIA TWAIN TILLBAKA I RAMPLJUSET

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: