EGNA LÅTEN VAR FÖR KOMPLICERAD FÖR GENESIS

Den här månaden är det 40 år sedan Genesis släppte And then there were three, den första studioskivan utan Steve Hackett som lämnade gruppen 1977.

1970-talets symfoniska Genesis skiljer sig avsevärt från 80- och 90-talens poppiga grupp. Låtarna var komplicerade till sin struktur, de var många gånger långa med synkoper och tonartsbyten.

Låten Down and out från gruppens skiva And then there were three 1978, var så komplicerad att Genesis var tvungen att ta bort den från spellistan på turnén som följde efter skivsläppet. Genesis spelade låten några gånger live, men den ströks ur programmet.

”One of the song that didn´t last long in the set was Down and out, the opening track från And than there were three. Genesis had finally written a song so complex that bandmembers had trouble coming in on the right beat”, skriver Robin Platts i boken Inside and out.

And then there were three spelades in i Relight studios i Nederländerna i september 1977. Gruppens skivor, som hittills hade innehållit långa och berättande stycken, följde inte samma mönster den här gången.

Collins, Banks och Rutherford ville utveckla sin musik för att inte fastna i gamla inarbetade rutiner. De mest komplicerade verken lades åt sidan. Istället gjorde Genesis kortare och mer kommersiellt gångbara låtar.

Fantasierna lades åt sidan och istället blev texterna enklare och mer jordnära. Borta var det som länge hade karakteriserat Genesis musik – Hacketts gitarrarrangemang. Istället fick Rutherford en mer framträdande roll som gitarrist på den nya skivan som släpptes i april 1978.

Dessutom fick Banks keyboard en mer dominerande ställning. Genesis mest populära låtar hade varit de som medlemmarna skrivit tillsammans.

Singeln Follow you follow me blev inget undantag.  Den lättlyssnade låten gjorde att kvinnor i allt större utsträckning började lyssna på gruppen och kom till konserterna. Fram till nu hade Genesis varit en grupp som framförallt intresserade män.

Follow you follow me låg 13 veckor på den engelska listan och nådde som bäst sjunde plats. Låten var gruppens första Top-10-låt. Den nådde plats 23 i USA. Hitsinglar tycks ha blivit viktigare igen.

Genesis hade lyckats erövra världen utan detta, men i slutet av 70- och i början av 80-talet blev det svårare för rockgrupper att komma någonstans utan en hitsingel och senare också en musikvideo. And then there were three nådde trea i England och plats 14 i USA. Skivan blev en stor framgång i USA och Japan.

Musikkritikerna och fansen ansåg att Genesis hade blivit alltför kommersiella och att det mystiska delvis hade försvunnit. Genesis hade också blivit en angelägenhet inte bara för de mest inbitna fansen utan också för en bredare publik, vilket irriterade de mest inbitna beundrarna.

Efter Peter Gabriels och Steve Hacketts avhopp utvecklades gruppens musik i en ny riktning – särskilt i och med And then there were three 1978 och senare med Duke 1980, men framförallt med Abacab 1981. Det skapade irritation hos många fans. Gruppens beundrare delades enkelt uttryckt upp i två läger – ”de gamla” som tyckte att ingenting blev som det var förr då Gabriel var sångare och frontfigur och ”de nya” som accepterade, men framförallt respekterade ”det nya”och framväxande Genesis med Phil Collins vid mikrofonen.

2 kommentarer på “EGNA LÅTEN VAR FÖR KOMPLICERAD FÖR GENESIS

Add yours

 1. Härligt att läsa dina texter om musik och för egen del är ju Genesis mest intressant som du vet.

  Hälsningar
  Lasse i Västerås

  Gilla

  1. Hej! Kul att du tycker det! Jag har lagt till en text i bloggen om Genesis nu, från boken Inside and out – lite kul:
   ”One of the song that didn´t last long in the set was Down and out, the opening track från And than there were three. Genesis had finally written a song so complex that bandmembers had trouble coming in on the right beat”, skriver Robin Platts i boken Inside and out.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: