QUEEN INTAR FRIENDS ARENA

Brittiska Queen med sångaren Adam Lambert står på scenen på Friends Arena i Solna på tisdag. Jag kommer att vara där tillsammans med min son för att se den legendariska gruppen med två originalmedlemmar kvar, trummisen Roger Taylor och gitarristen Brian May. När de intar scenen är det nästan på dagen 26 år sedan den karismatiske sångaren Freddie Mercury dog.

Att få se gruppen, om än utan Mercury, är fantastiskt. För mig finns det en djupare dimension i detta som är svårt att förklara, men jag tror att känslorna för musiken man växte upp med i tonåren har stor betydelse. Det finns en stark identifikation där och så har musiken en starkt helande kraft. Vissa låtar träffar djupt in i själen och påminner om både glädje och sorg.

Sångare i gruppen sedan några år tillbaka är Adam Lambert, 35-årig amerikan som kom tvåa i musiktävlingen American idol 2009. Två år senare blev han inbjuden av Queen att sjunga med gruppen på en MTV-gala och sedan dess är han sångare i gruppen.

Men att döma av Queens officiella hemsida är Lambert inte officiellt ny sångare i gruppen utan de ”samarbetar sedan 2012”. I redovisningen av medlemmarna i gruppen nämns han inte.

Kanske det beror på att det inte går att ersätta Freddie Mercury! Eller så ”känner” de kvarvarande medlemmarna att han fortfarande är med. Och det är otvivelaktigt att hans själ svävar över konserterna. Han är med på storbild och sjunger med gruppen på inspelat material i bland annat Bohemian Rhapsody.

Det är förstås oundvikligt att inte jämföra Lamberts sånginsats med Mercurys, men egentligen är det orättvist. Det går helt enkelt inte. Freddie Mercury var unik och var en fantastisk scenpersonlighet med sin karisma och fantastiska sångröst.

Att döma av videoklipp som finns med Adam Lambert och Queen på Youtube så gör han en otrolig insats som sångare. Sen handlar det förstås om tycke och smak. Men jag ser hellre Queen med Lambert än inte alls.

Men handen på hjärtat så hade jag gärna varit på Hammersmith Odeon i London i december 1974 och sett Queen uppträda…

När sångaren Freddie Mercury dog i aids 24 november 1991 dog också en stor del av den legendariska gruppens själ, men ännu försöker de förvalta arvet efter Mercury.

Queen inledde sin Europaturné i början av november och fortsätter i Australien och ”Nya Zeeland 2018. Några dagar innan turnén når Sverige släpper gruppen en ny version av skivan News of the world från 1977 med anledning av att det i år är 40 år sedan skivan släpptes. På skivan finns låtar som We will rock you och We are the champions.

EN AV ROCKENS STÖRSTA GRUPPER

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: