IBLAND SAKNAR JAG DONNA SUMMER

I maj var det fem år sedan 70-talets discodrottning Donna Summer gick bort. Det är också 40 år sedan hennes femte skiva I remember yesterday släpptes, i maj 1977. Singeln I feel love släpptes i juli samma år och nådde sjätteplatsen på Billboard i USA fyra månader senare. De kommande åren skulle Summers popularitet kulminera.

”I feel love” har av experter beskrivits som låten som lade grunden till inte bara eurodance utan också även till technopopen på 80- och 90-talen.

För över tio år sedan porträtterade jag knappt 100 artister inom ramen för ett radioprogram (åren 2004-2006). Donna Summer var en av dem. Alla finns publicerade här på bloggen. Det som slår mig är att artikeln om Summer är den mest lästa av alla här. Det kan man se på statistiken. Det är ju kul, men jag har ofta undrat varför. Kanske är det så att det inte bara är jag som saknar hennes musik? Kanske finns det ett växande sug efter de klassiska artisterna i takt med det ökade intresset för vinyl?

Donna Summer är en av pophistoriens mest säljande artister. Det finns uppgifter om att hon sålt över 130 miljoner skivor. Hon hade tre ettor på Billboard i USA, med Bad girls, Hot stuff och MacArthur Park 1978-79. On the radio nådde faktiskt ”bara” femte plats i mars 1980.

Hon hade en sensuell framtoning och hon förkroppsligade discons själ.

Repriserar artikeln om en av vår tids största skivartister här för dig som är intresserad. Håll till godo!

Precis som många andra svarta artister från USA började Summer som barn att sjunga i gospelkören. Hon var en av många talangfulla sångerskor i USA, men skillnaden var att hon själv skrev eget material och valde begåvade personer att samarbeta med, som exempelvis producenterna Giorgio Moroder och Peter Bellotte.

Donna Summer, eller LaDonna Andrian Gaines, föddes den 31 december 1948 och växte upp i Boston, Massachusetts.

Som 19-åring blev hon medlem i rockgruppen ”Crow” och efter highschool flyttade hon till New york där hon sjöng och uppträdde. Hon flyttade till Europa och Tyskland i slutet av 60-talet. Där gifte hon sig med tysken Helmut Sommer och hon tog hans efternamn, men valde en engelsk version av efternamnet, Sommer blev Summer.

Hon sjöng jazz och pop i början av 70-talet och uppträdde i olika musikaler i Tyskland, bland annat i musikalen ”Hair”. Hon arbetade som studiosångerska i München och gjorde sin första studioinspelning 1971, men det dröjde ytterligare tre år innan de första större framgångarna kom.

Hon kom i kontakt med producenterna och låtskrivarna Peter Bellotte och Giorgio Moroder som skapade hennes första soloskiva ”Lady of the night”. De gjorde också Donna Summers genombrottslåt, ”Love to love you baby”, som blev en stor hit i Europa och det gjorde att skivbolaget Casablanca blev intresserat och gav ut låten i USA där den nådde andra platsen.

Men det var inte bara singlar som var intressant för Donna Summer. LP:n skulle ses som en helhet och hon gjorde flera plattor med olika teman. ”Try me” och ”I feel love” är andra framgångsrika låtar med Summer.

”I feel love” har av experterna beskrivits som låten som lade grunden till inte bara eurodance utan också även till technopopen på 80- och 90-talet. ”I feel love” blev hennes andra låt på ”Top tio” i USA.

Donna Summer blev 70-talets ledande discodrottning med låtar som ”Last dance”, MacArthurs park”, ”Bad girls”, ”Hot stuff” och ”On the radio”. Donna Summer blev den första kvinnliga artisten som fick tre ettor på singellistan i USA under ett år.

Men när 70-tal blev 80-tal svalnade intresset för discon bland allmänheten. I början av 80-talet utvecklades hennes musik åt det mer rock- och poporienterade hållet, men det var fortfarande dansorienterat. Hon skrev också allt mer eget material.

Hon lämnade producenterna Moroder och Bellote för en annan megaproducent, Quincy Jones som 1982 producerade en skiva med Summer.

Efter skivan 1983, ”She works hard for the money”, dalade hennes stjärna, men hon fortsatte att göra musik och fick en och annan framgång på senare tid. I slutet av 80-talet samarbetade hon med 80-talets stora popproducenter Stock, Aitken och Waterman. Resultatet blev en skiva 1989.

Samtidigt som hennes rötter i kyrkan och hennes Gudstro tog över allt mer så fördömde hon sin tidigare ”syndiga” discoera. Hon fortsatte under 90-talet att skapa musik, men hennes storhetstid var förbi.

Donna Summer dog i maj 2012 i sviterna av lungcancer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: