SKIVAN SOM GJORDE SPRINGSTEEN TILL MEGASTJÄRNA

Den 4 juni 1984 släpptes skivan som gjorde Springsteen till megastjärna och en jätteindustri. Skivan blev hans största framgång och nu vrålade alla ”Born in the USA” vart man än vände sig. Efter skivan inledde han en mastodontturné och fyllde världens stora idrottsarenor.

Idag är det på dagen 33 år sedan skivan släpptes. Det känns som igår. Nåja, jag var 17 då och är 50 idag så det är ett tag sedan. Det är min generations stora skivor vid sidan om Michael Jacksons Thriller och Prince´s Purple Rain.

Springsteen har alltid gett allt på scenen och det gjorde han även under Born in the USA-turnén som nådde Ullevi sommaren 1985. Nu var han mer vältränad än någonsin. Han hade inför turnén lyft skrot och byggt upp sin kropp och när han lyfte sin arm och skrek att han ”är född i USA” så gjorde han det med sådan kraft och energi så att Ullevi i Göteborg skakade sönder.

En del missförstod titelspåret. USA:s president Ronald Reagan ville användas låten i sin valkampanjen, men han han hade missuppfattat allt. Låten handlar om hur USA, enligt Springsteen, svek sina vietnamveteraner.

För mig var skivan något av en räddning från den gråa vardagen som många andra skivor varit och ibland fortfarande är. Den gav hopp, jag försvann in i fantasierna och drömde mig bort in i Springsteenland. För mig blev Springsteen störst av alla och The River var och är fortfarande hans bästa skiva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: