MUSIKALISKA MINNEN 1967-2017

Det här året fyller jag 50 år. Det är förstås en milstolpe. Nu väntar andra halvlek. Det blir spännande att se vad kommande år kommer att innehålla inom pop- och rockmusiken. Men jag lär väl fortsätta att fördjupa mig ännu mer i tider som gått 🙂

Men så här i mitten av livet då ”livet börjar” tycker jag att det passar bra att sammanfatta ”min” pop- och rockhistoria.

Den som känner mig vet att jag under hela mitt liv spelat in musik från radion, köpt skivor, gått på konserter och gjort blandband till förbannelse, lånat skivor av andra så fort jag haft chansen och spelat in hela eller delar av dem, gjort register av all musik jag har och på senare tid skapat spellistor i Spotify.

Numera finns ju en uppsjö av radio- och tv-kanaler och streamingtjänster, men då, på 70- och 80-talen var det bara P3 och två kanaler på tv. Jag försökte visserligen ratta in kanaler på AM-bandet, men det brusade allt för mycket för att det skulle vara njutbart.

Mitt musikintresse grundlades redan som barn då jag lyssnade på mina föräldrars skivor och senare min storebrors. Pappa var kantor och tidigt blev orgel och piano inspirationskällan, men också gitarr. Hemma spelades körmusik och klassisk musik, men också dansband, Abba och Barbara Streisand. Min bror hade skivor med exempelvis Queen, Sweet, Slade, Nationalteaten, Wiehe, Afzelius och Lundell.

Jag började spela in musik från radion tidigt. Det första minnet är nog från 1973-1974 och Tio i topp med Kaj Kindvall, programmet som upphörde sommaren 1974 och blev Poporama och Tracks. Har ett kassettband kvar med Tio i topp från den tiden, men inspelningen är usel eftersom jag eller min bror ställt en bandspelare emot en radioapparat och utan sladd spelat in ljudet så att den inbyggda mikrofonen fångade ljudet från radion. På kassetten kan man höra Gillbert O´Sullivan med Alone again (Naturally), Rubettes med Sugar baby love och Alvin Stardust med My Coo Ca Choo”.

Jag köpte kassettband på löpande band och spelade in från radion. Och så alla skivinköp. Första singeln fick jag av pappa, Waterloo med Abba 1974 efter segern i Brighton. Alla LP och kassettband finns kvar, från det första numrerade, inspelat 1977.

Radioprogram som gällde då var Poporama, Discorama, Eldorado, Rox, Max, Skivor i drivor, Soulcorner, Onsdagsbiten, Lördagsbiten (inte hundprogram alltså! 🙂 ) Rakt över disc och Stjärnornas musik.

I början av 80-talet då jag gick i högstadiet köpte jag mina första skivor via en postorderfirma.

Under gymnasietiden lyssnade jag mycket på radioprogrammet Soulcorner med Mats Nileskär och upptäckte Luther Vandross, Peabo Bryson, Jeffery Osborne och James Ingram, men också underbara Whitney Houston, som så tragiskt gick bort vintern 2012.

Även den melodiösa hårdrocken kom in i mitt liv, med bland annat Journey och Survivor, men även Europe förstås.

Det var nu, i början av 80-talet, som mina skivinköp tog fart. Ju mer jag grävde i pop- och rockhistorien ju mer upptäckte jag förstås. Snöade in på jazzfusion och så kallad ”Westcoast” med Toto, David Foster och Loggins and Messina, Chicago, Eagles, Jackson Browne, men också klassiska artister som Elton John, Stevie Wonder och Marvin Gaye.

Springsteen och Genesis dominerar i hyllorna – två helt olika musikstilar som jag fastnat för ända sedan jag hörde Springsteens Darkness on the edge of town i min storebrors framhjulsdrivna och röda Audi 80 och så underbara The River från 1980 i högstadiet.

Och icke att förglömma den tidigare sångaren och trummisen i symfonirockbandet och senare popbandet Genesis, Phil Collins och superhiten In the air tonight 1981.

Genesis förblev gruppen i mitt hjärta, som pulserade ännu mer när jag såg den brittiska gruppen live på Gentofte stadium i Danmark 1987. Jag var 20 år och åkte med Kumlabuss från Örebro vid lunchtid och kom hem tidig morgon dagen efter. Biljett och bussresa kostade 500 kronor. Det är ett oförglömligt minne och jag kan inte fatta att det är 30 år sedan i juni.

MINA 20 BÄSTA LÅTAR: (Jag kunde ha valt 100 andra som är lika bra 🙂 )

U2 – Where the streets have no name
Prince – Purple rain
Queen – Boehmian Rhapsody
Beatles – Here comes the sun
Elton John – Tiny dancer
Simon and Garfunkel – For Emily, Whenever I find her
Santana – Europa (Earth´s cry, Heaven´s smile)
Thin Lizzy – Still in love with you
Stevie Wonder – As
Marvin Gaye – What´s going on
Alan Parson Project – Don´t let it show
Electric Light Orchestra – Midnight blue
Eagles – Take it easy
Pink Floyd – Shine on you crazy diamond
Aretha Franklin – Respect
Procul Harum – A whiter shade of pale
Jackson Browne – Your bright baby blues
Led Zeppelin – Stairway to heaven
Van Morrison – Hyms to the silence
Paul Simon – The obvious child

Texten uppdateras!

Porträtt på mig2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: