GENESIS KANSKE ÅTERFÖRENAS

Ännu en gång kommer uppgifter om en återförening av 70-talets klassiska uppsättning av Genesis. Den här gången är det gitarristen Steve Hackett, som försöker få Peter Gabriel att gå med på det. Det framgår av en intervju på mailonline.com, som refereras av flera medier.

”I’m speaking to Peter to find out what he thinks about the state of the world. I’m trying my best, believe me”. 

Uppgifter av det här slaget har kommit ända sedan Peter Gabriel lämnade gruppen 1975. Ibland har det varit rykten och ibland har medlemmarna fått frågor av journalisterna. Svaren har skiftat genom åren, allt från att det är möjligt till att det nog inte kommer att hända. Gabriel har, precis som de andra, varit upptagna av sin egen karriär.

Fansen och media trodde att Genesis var historia när Gabriel slutade i mitten av 70-talet, men gruppen blev större kommersiellt med Phil Collins vid mikrofonen om än inte konstnärligt.

HAckettSteve Hackett på Nalen i Stockholm 24 maj 2013. Foto: Fredrik Blomberg.

Senast Genesis spelade tillsammans på en turné var 2007, men då återförenades Phil Collins, Tony Banks och Mike Rutherford – trion som hängde ihop åren 1975-1996.

När Phil Collins slutade 1996, för att fullt ut satsa på sin solokarriär, fortsatte Rutherford och Banks till mångas förvåning. Det blev en skiva och en turné tillsammans med skotten Ray Wilson, som föddes samma år som Genesis första singel, The silent sun, släpptes 1968. Men skivan floppade i USA och en turné där ställdes in. Däremot blev det en Europaturné som bland annat nådde Stockholm våren 1998.

“I won’t say any more because I don’t want to raise expectations, but I am pushing at my end, so watch this space.”

Den enda gången som den klassiska uppsättningen från 70-talet spelat tillsammans vid en konsert, efter att Gabriel hoppade av, var i oktober 1982 på Milton Keynes Bowl i England då Collins och de andra hjälpte honom ekonomiskt sedan hans projekt Womad kraschade ekonomiskt.

En del har också tyckt att Banks, Collins och Rutherford kunde ta med Ray Wilson på en turné eftersom hans röst ligger så nära Gabriels.

Steve Hackett har de senaste åren turnérat med Genesis gamla klassiska låtar tillsammans med bland andra den svenske sångaren Nad Sylvan. Även Ray Wilson har hoppat in och sjungit, bland annat Carpet crawlers från The Lamb lies down on Broadway från 1974. Den 8 april framför bandet låtar från skivan Wind and wuthering från 1977 på Nalen i Stockholm. Det har då gått 40-år sedan skivan släpptes.

Möjligen är det så att herr Hackett, som förvaltat arvet tycker att det är dags för en återförening. Ska det ske så ska det ske nu.

Symfonirockarna börjar bli till åren, men de lever ju fortfarande, som någon i bandet sa. Eller som titeln på Collins självbiografi som släpptes i höstas, Not dead yet.

Personligen är jag rätt kluven till en återförening. Å ena sidan skulle det vara skitkul att se originaluppsättning. Gabriels röst håller än. Det visade han inte minst i Globen för några år sedan då han framförde alla låtar från framgångsrika skivan So från 1986. Det lät, utan att överdriva, väldigt likt.

Å andra sidan lär det inte bli lika bra som 1973 och även om jag är en nostalgiker av stora mått så måste man inse att Genesis har haft sin storhetstid. Det går inte att återupprepa och få det att låta lika bra, även om Hackett visat att hans ”Genesis”, solo, kan vara kusligt likt soundet 1972. Han bevisade det bland annat på Nalen för några år sedan. Det var som att förflytta sig till början av 70-talet när låten Watcher of the skies drog igång.

Men Phil Collins kan av hälsoskäl inte spela trummor längre. Hans son som är 15 år kommer att spela med sin pappa på den miniturné som Collins gör i sommar. Hans nerver i armen/handen gör att han inte kan hålla i trumpinnarna och spela som förr. En ryggoperation för några år sedan gör inte saken enklare.

Han har också problem med rösten. Han når inte upp till samma nivå som förr, att döma av de klipp jag sett och hört på youtube under vintern och det är ju inte så konstigt. Han var i 25-30 då han tillsammans med de andra erövrade världen efter Gabriels avhopp. Han lär inte heller ha tränat och underhållit rösten och då blir det svårt.

Ska en återförening ske så ska det ske nu. Collins, som är 66 år, kanske kan vara med på ett par låtar genom att tejpa fast en trumpinne i handen som han faktiskt gjorde när han spelade in sin senaste soloskiva Going back. Sonen, 15-åriga Nicholas, kan göra resten. Han klarar nog de komplicerade verken från 70-talet.

Om jag ska köpa biljett om de återförenas?

Brukar det snöa på vintern?

GENESIS – SYMFONIROCKENS FLAGGSKEPP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: