AL JARREAU DÖD

Världens medier rapporterade på söndagen att jazz- och R&B-artisten Al Jarreau är död. Han dog på sjukhus i Los Angeles på söndagsmorgonen. Han kom nyligen med beskedet att han tvingades att ställa in en turné på grund av utmattning. Dödsorsaken är i skrivande stund okänd.

Han har vunnit sju grammys under sin 50-åriga karriär. En av hans största låtar var We´re in this love forever som släpptes 1981 på skivan Breakin´away. Den nådde som högst plats 15 på Billboard i USA den 7 november 1981. Den låg på listan 24 veckor.

Al Jarreau eller Alwyn Lopez Jarreau, föddes den 12 mars 1940 i Milwaukee i Wisconsin i USA. Han sjöng allt från jazz, pop och rythm and blues. Han var känd för sin så kallade scatsång.

Han gjorde över 20 skivor under sin karriär. Han fick skivkontrakt på Warner Brothers och släppte sin första skiva, We got by, 1975. Men han spelade in en skiva redan på 60-talet, men den förblev länge okänd för allmänheten.

Enligt den officiella hemsida kom genombrottet 1977 när Warner Brothers Records släppte dubbel-live-skivan Look to the Rainbow, som spelades in samma år. Han fick då också sin första Grammy för Bästa Jazz-sång.

Åren därpå släppte han ytterligare skivor och priserna haglade över Jarreau, vars publik växte i början av 80-talet då han blev en internationellt erkänd artist. Skivor som Breakin´away 1981, Jarreau 1983 och High crime 1984 är milstolpar i hans karriär.

Han fortsatte göra skivor under 90- och 2000-talet och släppte 2006 en, enligt hemsidan, kritikerrosad skiva på vilken han samarbetade med den legendariske gitarristen George Benson. Flera gästartister medverkar på skivan, förutom Benson, även Herbie Hancock, Patti Austin och Paul McCartney.

Jarreau har spelat och sjungit med många av världens största artister, förutom de nämnda, även Joe Sample, Chick Corea, Miles Davis och David Sandborn.

Själv har jag ett par av hans skivor. Breakin´away, producerad av gitarrlegendaren Jay Graydon 1981 med superhiten We´re in this love forever och Jarreau 1983. Jag upptäckte honom via Soulcorner i Sveriges Radios P3 tillsammans med en rad andra soulartister. Fastnade för hans speciella sätt att sjunga.

Fredrik Blomberg, Eskilstuna 2017-02-12, kl. 19:53

Hans skivor

Officiell biografi

 

2 kommentarer på “AL JARREAU DÖD

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: