DE STORA ARTISTERNA GÖR BOKSLUT

En efter en gör de bokslut av sina liv eller skriver om en viss period i sina liv som artister. Häromåret släppte Mike Rutherford från Genesis en självbiografi, 27 september kommer Springsteens självbiografiska bok Born to run och senare i höst släpper Phil Collins sin bok med den humoristiska titeln ”Not dead yet”. Typisk engelsk Collins-humor skulle jag vilja påstå. Men det är förstås en bearbetning av åldrandet på ett seriöst plan också. Jag kan själv medge att jag bearbetat åldrandet i några år nu, trots min ringa ålder av 49. Det ska bli intressant att upptäcka vad som finns på andra sidan 50.

Det är dags att sammanfatta karriären, göra bokslut, även om flera av de stora namnen inom rock- och popmusiken har många år kvar på scenen, inte minst Springsteen.

Collins verkar vara sugen på musiken igen, även om hälsoskäl sätter gränser för vad han kan prestera. Problem med ryggen och ena armen sätter stopp för intensivt trummande. Han öppnade nyligen US open med In the air tonight och Easy lover  och sångmässigt var det långt ifrån glansdagarna på 80- och 90-talen. Men för oss fans var det kul att se honom live igen. Skulle han mot förmodan ge sig ut på vägarna igen så kommer jag att stå och ta emot honom, i Globen eller någon annanstans. Men jag vet att han inte är så sugen på någon längre turné. Han har gjort det så många år och offrat både barn och familj för framgången. Det var ju faktiskt turnérandet i Japan 1978 som ledde fram till skilsmässan något år senare och som ledde fram solokarriären. Annars hade vi inte haft låtar som If leaving me is easy, Don´t let him steal your heart away och One more night.

Åldrandet ser ju olika ut och påverkar individen på olika sätt förstås. Ska man behålla något av det man en gång var är det nog bäst att träna, både fysisk träning och öva stämbanden eller sitt instrument var dag. Annars är det nog kört. Att gå in på rutin håller inte. Samtidigt får man ju ha respekt för att åldrandet ändå sätter gränser. I undantagsfall verkar det som åldern inte spelar någon roll alls. Paul Carrack sjunger fortfarande som en Gud och Aretha Franklin klarar de gamla hitsen med bravur fortfarande. Jimi Jamison, sångare i Survivor, gjorde det också innan han dog 2014.

Har man stått på scenen och i studion i hela sitt liv är det nog svårt att sätta sig i en soffa, dricka kaffe och bara gå ut med hunden. Även om Collins har gjort det under en längre period, först i Schweiz och senare i Florida där han numera bor. Det höll på att ta livet på honom, för han drack inte bara kaffe. Alkoholen är ett gissel för många, inte minst för artister som lever under hård press och stress. Man ska prestera. Man ska leverera, annars man är ingen. Man måste släppa en ny skiva, man måste turnéra och man måste synas i media. Men ensamheten och att förlora den roll man hade en gång påverkar säkert också. All berömmelse, alla galenskaper man höll på med och allt det materiella som den kommersiella framgången gav. Alkoholismen har ju många andra förklaringar också förstås.

Men vad spelar det för roll, brukar jag tänka, du får ju ändå inget ta med dig när du går. Så vad spelar det för roll?

Nåväl, det lär i alla fall vara så att det på ålderns höst finns en hel del att reflektera om. Sen finns ju de kommersiella krafterna och en möjlighet att tjäna ännu mer pengar. I Collins och Springsteens fall är det nog inte pengar de är ute efter när de släpper sina respektive biografier. De har nog så det räcker. Det finns helt enkelt mer att berätta än vad som hittills framkommit. Jag tänker på Springsteens depressioner och Collins alkoholism på senare år. Det kände i alla fall jag inte till för något år sedan. Så länge de har något att berätta och det finns en generation läsare som köper böckerna så är det bara att köra på.

Jag tror att vi får se fler biografier av kända artister de kommande åren. En del hann inte skriva, för de lämnade jordelivet alldeles för tidigt, men de som fortfarande lever och vill berätta personligt om sitt liv ska göra det. Vi fans slukar böckerna och vi lyssnar på skivorna och livekonserterna och livet får en djupare mening.

Not dead yet.

Fredrik Blomberg

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: