48 ÅR SEDAN SYD BARRETT LÄMNADE PINK FLOYD

Den här dagen, den 6 april, 1968, meddelade Pink Floyd, att Syd Barrett hade lämnat gruppen. Det är 48 år sedan. (thisdayinmusic.com)

Han var den konstnärliga och mycket kreativa medlemmen i Pink Floyd i slutet av 60-talet, men han missbrukade LSD och fick psykiska problem. I sommar är det tio år sedan han dog.

Gruppen spelade i oktober 1967 in sin andra skiva A Saucerful Of Secrets i London, bara ett par månader efter att debuten hade släppts, The Piper At The Gates Of Dawn. I oktober samma år släpptes första skivan i USA.

Den mytomspunne sångaren och gitarristen Syd Barrett hade nu allt större problem med drogerna.

I slutet av 60-talet bodde han i en lägenhet i London, rökte cannabis och opium, tog LSD och skrev låtar, men inom kort skulle han försvinna in i dimman och aldrig komma ut. Droger och psykiska problem satte stopp för den talangfulle och kreative Barrett.

Under hösten fick gruppen ställa in flera tv-framträdanden i Tyskland eftersom Barrett inte var i form. Det ledde till spekulationer om att Pink Floyd hade upphört.

Under hösten spelade Pink Floyd i flera europeiska städer, bland annat på Gyllene cirkeln i Stockholm inför 300 personer.

I slutet av året reste gruppen till USA med förhoppningen att slå igenom, men konserter fick ställas in av flera orsaker, bland annat rökte Syd Barret så mycket marijuana att han inte kunde spela och han  skämde ut sig under tv-framträdanden. Bandets manager Andrew King ställde in spelningar och Pink Floyd åkte hem till England.

Syd Barret var till slut tvungen att sluta i bandet. Han hade blivit en belastning. Det var med stor sorg för medlemmarna att behöva inse att deras relation med sin vän inte fungerade. Hans sista konsert ägde rum i Hastings den 20 januari 1968.

David Gilmour ersatte Barret och gjorde sin debut på scenen i Birmingham samma månad.

Syd Barret lämnade Pink Floyd officellt i april 1968. Men hans själ har alltid svävat över gruppen sen dess.

Skivan ”Wish you were here” från 1975 innehåller låten ”Shine on you crazy diamond” som handlar om Syd – en av de bästa låtarna i rockhistorien.

Under inspelningen sommaren 1975 kom en man till studion. Han var överviktig, skallig och frånvarande i blicken. Bandmedlemmarna kände först inte igen honom, men när de förstod vem han var föll Roger Waters och David Gilmour i tårar. De hade inte sett Syd Barrett  på flera år…

Syd Barrett bodde ensam i en lägenhet i London fram till början av 80-talet då han flyttade hem till sin mamma Cambridge. När mamman dog 1991 flyttade han till en egen bostad. Han sägs ha levt på inkomster från de låtar han skapat och levde isolerat – långt ifrån strålkastarljusen. Journalister frågade en gång om han ”spelar gitarr nuförtiden”. Han svarade då att han bara kollar på TV.

Syd Barrett dog i början av juli 2006. Han blev 60 år gammal.

Den 10 maj 2007 arrangerades en minneskonsert för Syd Barrett.

David Gilmour, Roger Waters, Nick Mason och Rick Wright uppträdde på en scen i London, men Waters uppträdde utan de andra och framförde en soloversion av sin låt ”Flickering flame.” De andra framförde den gamla singeln ”Arnold Layne”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: