FICK PLÖTSLIGT LITE SPRINGSTEEN-FEBER

Den legendariska sångaren och gitarristen Bruce Springsteen står på scenen igen med E street band. Den 1 februari rullade hans första världsturné på sex år igång i Tampa i Florida. Att döma av de klipp som finns uppladdade på Youtube så låter det väldigt bra.

Han inledde med No surrender från skivan Born in the USA från 1984 och blandade klassiska låtar från Darkness on the edge of town och The river med nyare, bland annat från hyllade Letter to you från 2020 och från den senaste från förra året, Only the strong survive där The Boss hyllar rock- och popmusiken från 60-talet.

Ytligt betraktat ser låtlistan från premiären helt okej ut och i stora drag förväntad, åtminstone vad gäller låtarna från 1978 och 1980, men alla som följt honom vet att ”the setlist” från Tampa inte kommer att se ut så resten av turnén. Springsteen har alltid ändrat låtlistan från konsert till konsert och hur den kommer att se ut när turnén når Ullevi och Göteborg i sommar står skrivet i stjärnorna.

Diskussionerna är redan igång om låtvalet. Så är det alltid och så ska det vara. Det visar på engagemang för Springsteen som många har sett 40, 100 eller ännu fler gånger live. Sommarens konsert den 28 juni (extrakonsert som den kallas) blir min sjunde. Den första var på Stadion i Stockholm 1988.

Är det någon som är ”husgud” hemma hos mig är det han, The Boss, från Freehold, New Jersey. Born in the USA 1949, som såg Elvis på Ed Sullivan show i USA i slutet av 50-talet, när han var sju och blev frälst i musiken och gitarren, skaffade sig en gitarr och flydde den grå vardagen och konflikterna med sin pappa – och som kallades Rockens framtid 1974 av musikjournalisten Jon Landau, som blev Springsteens manager.

Framtiden är här, rockmusiken lever även 2023, snart 50 år sedan de där klassiska orden skrevs. Men om det blir någon mer framtid med Springsteen och E street band live efter den här världsturnén är inte så sannolikt. Åldern tar ut sin rätt. Men å andra sidan, kan Rolling Stones så kan väl E street band.

Men låt oss nu njuta av Springsteen live ännu en gång, rockartisten som betyder så mycket för många, så får får vi se. Jag, som i samband med biljettsläppet förra året var tveksam om jag skulle se honom igen, har fått Springsteen-feber – igen. Plötsligt blir hans låtar så väldigt bra igen. Får vi höra Jungland på Ullevi igen? eller Racing in the street?

Picture of Springsteen, with permission från Craig J LaCava, Atlanta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: