MOBILFÖRBUD PÅ KONSERTER – GÅR DET?

När min tjej och jag såg U2 i Globen hösten 2015 tog vi många bilder och videoklipp. En tid efter den konserten insåg vi båda tydligt att mobiltelefonen verkligen förstör möjligheten att vara i stunden. Visst, man vill ha minnen från konserterna, men oftast blir bilderna med en mobiltelefonen ganska dåliga. Och handen på hjärtat, hur många gånger tittar du på dem sedan?

När så Eagles uppträdde i Tele2-arena den 8 juni i år bestämde jag mig för att jag endast skulle ta ett par bilder i början av konserten och sedan lägga undan den för att vara i stunden och njuta av musiken. Det var verkligen befriande.

Dessutom var det förbud mot fotografering och ljudupptagning. Det är det väl alltid, tänkte jag, men på Eagles var det tydligare än det brukar vara. Vakterna påpekade detta vid insläppet, det basunerades ut innan konserten och det fanns tydlig information om det i arenan. Dessutom gick vakterna runt och sa till de som inte kunde låta mobilen ligga kvar i fickan.

Men går det att förbjuda mobiltelefoner på konserter? Hur ska det efterlevas? Frågan har diskuterats i branschen flera år.

Trots det tydliga förbudet fotade publiken ju ändå. Om konsekvensen innebär att man blir utkastad från konserten så skulle åtminstone inte jag fota. Den risken finns nog redan i och för sig, men det blir nog svårt för vakterna att göra rättvisa av detta.

Det finns en annan aspekt på frågan. Det blir antagligen ett störningsmoment för artisten eller gruppen när alla ska filma eller ta bilder. Det blir också ett störningsmoment för andra i publiken när skärmarna lyser. Det stör mörkerseendet och det blir en distraktion som en del annat på konserter, som folk som snackar på raden bakom, särskilt om det är en mindre lokal.

Jag tror att vi alla skulle njuta mer av musiken om vi lämnade mobiltelefonen hemma eller låta den ligga kvar i fickan. Jag är också övertygad om att kommunikationen mellan artisten och publiken skulle bli bättre. Men eftersom mobiltelefonen har blivit en förlängning av människans kropp, eller ett extra organ, som vi inte kan vara utan så blir det nog en omöjlighet att en och annan mobiltelefon lyser upp i arenorna världen runt (såg faktisk en cigaretttändare på Eagles också under en ballad 🙂 )

Men hur vore det om artisterna och grupperna innan konserterna från scenen uppmanar publiken att lägga ner mobiltelefonerna? Det skulle antagligen minska användandet i alla fall.

De kan göra som Peter LeMarc gjorde för några år sedan. Han uppmanade folk att strunta i mobiltelefonen och vara i stunden och njuta av musiken.

Ja, för det är väl därför vi är där?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: