INNERLIGT MED PERNILLA ANDERSSON

Jag hade inga stora förväntningar, egentligen inga alls, när jag parkerade bilen och gick en bit till Strömsholmen i Eskilstuna för att lyssna på de artister som Gainsvillefestivalen hade att erbjuda i år. Men Pernilla Andersson berörde mig oerhört denna vädermässigt ostadiga lördag i början av augusti.

Denna prisade och skolade skånska singersongwriterartist sjöng och berättade personligt, innerligt och med stor humor om sitt liv och uppväxt. Som en röd tråd gick hennes relation med sin alzheimersjuka pappa. Det märktes att publiken uppskattade och berördes av det.

Till saken hör att jag, strax innan konserten, hade stått och pratat med några bekanta om krämpor och sjukdomar och när sen Pernilla Andersson fortsatte på temat så berördes jag starkt av hennes berättelse. Där stod jag i vit skjorta och jeansshorts och kunde inte hålla tårarna borta.

Harvest2Hanna Enlöf och Ylva Eriksson i Good Harvest.

Annars inleddes min Gainsville-dag med Good Harvest, kvinnlig daladuo vars vackra melodier och stämsång fick mig att tänka en stund på Simon and Garfunkel, Joan Baez och annan amerikansk låtskrivartradition och kanadensiska Joni Mitchell. Så kom också Mitchells Woodstock som ett brev på posten.

I längden blev det dock lite sömnigt eftersom  låtarna är snarlika. Hanna Enlöf och Ylva Eriksson är oavsett ett lovande låtskrivarpar vars röster passar väldigt bra tillsammans och vi kommer säkert höra mer av dem framöver.

Amerikanen Luke Elliot hade kunnat få en bättre start på sin första musikvisit i Sverige. Regnskurar skrämde bort de flesta, men några få själar trotsade de regntunga skyarna och stod kvar och fick höra en kompetent sångare, gitarrist och pianist från New Jersey.

38242778_252369078706204_3371729256424931328_nLuke Elliot.

Hans första skivinspelning kom för åtta år sedan och han är mest känd i New York, New Jersey, Philadelphia och i Norge, enligt företrädare för Elliots management som jag pratade med i samband med konserten. Det var en blandning av Leonard Cohen, Randy Newman och Bob Dylan och en massa annat, men i ett annat annat sammanhang, på en mindre klubb en regnig novemberkväll, hade Elliots musik kommit mer till sin rätt och hade nått en helt annan nivå än bland öldrickande och rätt ointresserade Eskilstunabor. Men han kommer tillbaka för en Sverigeturné i höst.

När indiegruppen från Stockholm, Shout out loads, gick upp på scenen fullständigt exploderade det av energi och spelglädje. Gruppen, som bildades i början av 2000-talet, överraskade mig som inte alls lyssnat på gruppen tidigare. Det var en explosion i melodiskt 60-tal och New Wave.

Jag hade egentligen tänkt att jag skulle gå hem efter att ha hört Pernilla Anderssons personliga och berättande framträdande denna augustikväll, men blev övertalad att stanna kvar och lyssna på Markus Krunegård. Och jag ångrar det inte. Även om sången hade sina brister så bjöd han och bandet på en skön musikalisk upplevelse med bra ljud och ljus.

Sen gick jag hem i natten bland festande Eskilstunabor på kroggatan och tänkte att Gainsville 2018 blev rätt bra ändå.

LÄS OCKSÅ TOM ARVIDSSONS UPPLEVELSER AV PERNILLA ANDERSSON OCH GOOD HARVEST!

KruneMarkus Krunegård med band.

En kommentar på “INNERLIGT MED PERNILLA ANDERSSON

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: