PETER GABRIEL PÅ SPOTIFY – FÖRLÖSANDE

Peter Gabriels musikkatalog på Spotify släpptes idag, den 18 maj. Hela fredagskvällen har jag lyssnat på hans musik från året då han släppte sin första soloskiva, 1977, efter uppbrottet från Genesis två år tidigare, till Up 2002.

Ibland går det månader eller år mellan tillfällena då artister/grupper, som jag lyssnade på för många år sedan, dyker upp i ”flödet” igen.

Peter Gabriel är en sådan artist. Nu när han har släppt nästan hela sin musikkatalog lyssnar jag på musiken igen. Allt är inte bra, men när jag hör Here comes the flood, Solsbury hill, Modern love, Humdrum, Red rain, Don´t give up, Here that voice again och Mercy street igen påminns jag hur fantastiskt bra många av låtarna är. Eftersom det är så ”jobbigt” att spela en LP eller CD numera så var det förlösande att vi kunde få Gabriels musik på Spotify.

När skivan So släpptes 1986, 32 år sedan, så knockade den mig totalt. Jag var lika gammal som min son är nu och den kritikerrosade skivan snurrade varm på skivtallriken tillsammans med Genesis´s Invisible touch från samma år och Born in the USA som släppes 1984.

Som Musikjournalens Mikael Nilsson och Erik Blix sa i ett porträtt och intervju med Gabriel, då skivan släpptes, att det känns som om man lagt en kudde över hela musikproduktionen. Man hänvisade till det speciella soundet som karakteriserade Gabriel på So.

Melodier har alltid varit Gabriels starka sida och tillsammans med rötterna i 60-talets soulmusik så skapade han sitt speciella sound. Det märks inte minst på So, men också på något svagare Us 1992.

Ännu finns inte liveskivan Plays live på Spotify, med flera klassiska låtar från begynnelsen finns med, men liveskivan kommer väl så småningom.

Det har gått 43 år sedan Peter Gabriel lämnade Genesis – en av världens största rockgrupper. Efter avhoppet blev ingenting sig likt. Beundrarna och musikkritikerna spådde Genesis undergång.

Gabriel drog sig tillbaka från offentlighetens ljus och dök upp igen först två år senare, 1977 – då med sin första soloskiva – tio år efter att Genesis bildades 1967.

Peter Gabriel bildade Genesis på en av Englands mer kända internatskolor Charterhouse tillsammans med Mike Rutherford, Tony Banks och Anthony Philips. Året var 1967. I början av 70-talet utvecklades Genesis till en av världens främsta rockgrupper.

Peter Gabriel blev förgrundsfigur när han klädde ut sig på scenen för att illustrera gruppens litterära och fantasitexter. Tillsammans med den pompösa, komplexa och symfoniska musiken blev det visuella ett uttrycksmedel och ett av Genesis’ varumärken

Men 1974 meddelade Gabriel att han skulle lämna Genesis. Beskedet kom precis när gruppen hade inlett en omfattande turné i Nordamerika och var på väg att slå kommersiellt där. Han fortsatte dock hela turnén ut och gjorde sin sista konsert med gruppen i maj 1975.

Det finns flera förklaringar till avhoppet. Situationen som stjärna i gruppen och all publicitet hade blivit för mycket för Gabriel. Han led av stjärnkultbilden och de andra i gruppen var heller inte så positiva till fixeringen vid Gabriel, vars teatrala utspel hade tagit över själva musiken. Inre konflikter och motsättningar hade också uppstått när Genesis skulle forma sin sjunde skiva ”The Lamb Lies Down on Broadway”, som släpptes 1974.

I juli 1974 födde Gabriels fru Jill dottern Anna-Marie efter en komplicerad förlossning. Det gav Gabriel nya värderingar och bidrog till hans avhopp. Gabriel själv var trött på rockbranschen. Beundrare och kritiker spådde Genesis’ undergång. Gabriel hade i flera år stått i centrum som framgångsrik sångare.

Många hade svårt att acceptera Genesis utan Gabriel. Han drog sig tillbaka en tid. Han gick senare upp på ett berg – ”Solsbury hill” och bestämde sig. Han skulle pröva sina egna vingar.

”Solsbury hill” blev Peter Gabriels första solosingel 1977 (USA 1978) och handlar om uppbrottet med Genesis.

Läs mitt porträtt av Peter Gabriel från tidigt 2000-tal.

NYSKAPANDE ARTIST MED MÅNGA ANSIKTEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: