45 ÅR MED DARK SIDE OF THE MOON

Den 1 mars 1973 släppte Pink Floyd i USA (24 mars i Storbritannien) vad som kom att bli en av de mest hyllade och sålda skivorna i rockhistorien – Dark side of the moon.

Skivan har sålt 50 miljoner exemplar och har legat längst tid av alla på Billboard, 15 år i rad. Skivan innehåller låtar som bland annat Money, The great gig in the sky och Breathe (in the air) och rankas ofta som en av de tio bästa som har gjorts.

Läs mitt porträtt av  Pink Floyd här

PINK FLOYD – SHINE ON

Läs mer på ultimateclassicrock.com

Skivan ”Dark side of the moon” från 1973 blev gruppens största framgång, kommersiellt och konstnärligt. Det är en av den största rockskivorna någonsin och är mycket respekterad i branschen.

Den handlar om en desillusionerad ungdom och enligt en BBC-intervju med Waters var den ett uttryck för politisk, filosofisk och humanitär empati. Många av idéerna skapades när gruppen ”jammade” i en lokal, ett lager, som tillhörde Rolling Stones. Roger Waters skrev alla texterna.

Skivan kom samtidigt som glamrocken hade sin storhetstid. Samtidigt som smink, glittriga kläder och popfantasier  härskade kom Pink Floyd med mörk och tung progressiv rockmusik.

”Dark side of the moon” var den första Pink Floyd-skiva som producerades av Alan Parsons. Den spelades in i klassiska Abbey road studios i London.

Dennes musikaliska och ljudtekniska kunskaper bidrog till skivans sound. Det finns också likheter mellan Pink Floyds musik och den som Alan Parsons project gjorde under 70-talet.

Pink Floyd var ljudinnovatörer och ”Dark side” är ett bra exempel på en skivproduktion inspelad med avancerad ljudteknik. Den låg på amerikanska Billbordlistans ”Top 200” i nästan 15 år. En av de mest kända låtarna är ”Money”.

Pink Floyd var en av de främsta rockgrupperna under 70-talet. De bildades 1965 av tre arkitektstuderande, Roger Waters, Richard Wright, Nick Mason och Syd Barrett. David Gilmour ersatte Barrett när denne slutade.

Pink Floyd var nyskapande, experimenterade med ljudeffekter och gick utanför rockmusikens traditionella gränser.

Från början spelade gruppen rythm & blues, men genom sångaren och gitarristen Syd Barrett utvecklades musiken åt det mer bisarra och introverta hållet. Låtarna blev allt längre och musiken allt mer experimentell. Det var mer av ljudlandskap än ”vanliga” poplåtar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: