PINK FLOYD – 50 ÅR SEDAN DEBUTEN

Måndagen den 2 oktober släpps biljetterna till Roger Waters konsert på Friends Arena i Solna den 18 augusti nästa år.

Jag har ägnat mig några dagar åt att återigen lyssna på Pink Floyds tidiga skivor, från 1967 och fram till Dark side of the moon från 1973 och Wish you where here från 1975.

Det är verkligen flummigt och allt är verkligen inte bra. Enstaka låtar som Set the controls for the heart of the sun från andra skivan A Saucerful Of Secrets är riktigt bra och Atom heart mother suite från Atom heart mother 1970.

Det är först från skivan Meddle från 1971 med 23 minter långa Echoes som det börjar hända något, då man hör/ser konturerna av det som  sen skulle komma.

En av de tidiga favoriterna är Obscured by clouds från 1972, med titelspåret och andra låten, When you´re in, men också Mudmen.

När jag sen lyssnar på Dark side of the moon från 1973 så blommar allt ut, för att inte tala om skivan Wish you where here två år senare.

När jag sätter på mig lurarna, drar upp volymen och sätter igång 14 minuter långa Shine on you crazy diamond så inser jag att det inte går att göra det bättre.

”Jag dras med in i en annan värld, jag får rysningar och blir tårögd. Musiken ger mig tröst och är en helande kraft”.

LÄS MITT PORTRÄTT AV GRUPPEN HÄR!

Gruppen spelade i oktober 1967 in sin andra skiva A Saucerful Of Secrets i London, bara ett par månader efter att debuten hade släppts, The Piper At The Gates Of Dawn. I oktober samma år släpptes första skivan i USA.

Den mytomspunne sångaren och gitarristen Syd Barrett hade nu allt större problem med drogerna.

I slutet av 60-talet bodde han i en lägenhet i London, rökte cannabis och opium, tog LSD och skrev låtar, men inom kort skulle han försvinna in i dimman och aldrig komma ut. Droger och psykiska problem satte stopp för den talangfulle och kreative Barrett.

Under hösten fick gruppen ställa in flera tv-framträdanden i Tyskland eftersom Barrett inte var i form. Det ledde till spekulationer om att Pink Floyd hade upphört.

Under hösten spelade Pink Floyd i flera europeiska städer, bland annat på Gyllene cirkeln i Stockholm inför 300 personer.

I slutet av året reste gruppen till USA med förhoppningen att slå igenom, men konserter fick ställas in av flera orsaker, bland annat rökte Syd Barret så mycket marijuana att han inte kunde spela och han  skämde ut sig under tv-framträdanden. Bandets manager Andrew King ställde in spelningar och Pink Floyd åkte hem till England.

Syd Barret var till slut tvungen att sluta i bandet. Han hade blivit en belastning. Det var med stor sorg för medlemmarna att behöva inse att deras relation med sin vän inte fungerade. Hans sista konsert ägde rum i Hastings den 20 januari 1968.

David Gilmour ersatte Barret och gjorde sin debut på scenen i Birmingham samma månad.

Syd Barret lämnade Pink Floyd officellt i april 1968. Men hans själ har  svävat över gruppen sen dess.

Skivan ”Wish you were here” från 1975 innehåller låten ”Shine on you crazy diamond” som handlar om Syd – en av de bästa låtarna i rockhistorien.

Under inspelningen sommaren 1975 kom en man till studion. Han var överviktig, skallig och frånvarande i blicken. Bandmedlemmarna kände först inte igen honom, men när de förstod vem han var föll Roger Waters och David Gilmour i tårar. De hade inte sett Syd Barrett  på flera år…

Syd Barrett bodde ensam i en lägenhet i London fram till början av 80-talet då han flyttade hem till sin mamma Cambridge. När mamman dog 1991 flyttade han till en egen bostad. Han sägs ha levt på inkomster från de låtar han skapat och levde isolerad – långt ifrån strålkastarljusen. Journalister frågade en gång om han ”spelar gitarr nuförtiden”. Han svarade då att han bara kollar på TV.

Syd Barrett dog i början av juli 2006. Han blev 60 år gammal.

Den 10 maj 2007 arrangerades en minneskonsert för Syd Barrett.

David Gilmour, Roger Waters, Nick Mason och Rick Wright uppträdde på en scen i London, men Waters uppträdde utan de andra och framförde en soloversion av sin låt ”Flickering flame.” De andra framförde den gamla singeln ”Arnold Layne”.

PINK FLOYD – SHINE ON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: