HANS RÖST TYSTNADE ALLT FÖR TIDIGT

Det är tre år sedan en karakteristisk röst inom den melodiösa hårdrocken tystnade. Survivor-sångaren Jimi Jamison gick bort den 31 augusti 2014. Han dog av en hjärtattack, 63 år gammal.

När jag gick gymnasiet 1983-85 och åren därpå var Survivor en grupp som jag lyssnade på mycket vid sidan om Journey, Chicago, Toto och mycket annat i den stilen.

Kanske kom Survivor lite i skuggan av Journey med sångaren Steve Perry och andra band i samma genre, men Survivor hade minst lika många odödliga låtar som ”konkurrenterna” – och det var något som stack ut när det gäller Survivor.

Förutom de vackra melodierna så fanns Jimi Jamisons fantastiska röst där bland synthpop och annan tuffare hårdrock. Han var en erkänt bra sångare och nådde högt upp i registret. Förutom teknisk briljans hade han närvaro, inlevelse och känsla. Att man sen själv är svag för vackra, romantiska och ödesmättade låtar förstärkte förstås upplevelsen.

För något  år sedan fick jag, via gitarristen Tommy Denander, tag i en livekonsert på DVD, från rockfestivalen Firefest i Nottingham oktober 2010. Jag hade sett konserten på Youtube, men ville ha ett exemplar i min hylla. Insåg att den var svåråtkomlig, åtminstone på de sidor på nätet jag sökte på. Men så en dag fick jag den i brevlådan.

Jimi Jamison tog över som sångare i amerikanska Survivor 1984 efter att gruppen hade haft en dunderhit med Eye of the tiger (1982) med sångaren Dave Bickler. Skivorna Vital signs 1983 och When seconds out 1986 kom att bli två milstolpar i gruppens karriär.

Under större delen av 80-talet var Jamison sångare i gruppen, men också i omgångar under 2000-talet.

Under sin uppväxt lärde han sig spela gitarr och piano och spelade i olika band under skoltiden. I slutet av 70-talet var han sångare i gruppen Target, som släppte ett par skivor på A&M records.

1982 bildade Jamison tillsammans med några andra musiker gruppen Cobra. Gruppen släppte skivan Strike 1983.

Men Cobra splittrades ett år senare och medlemmarna gick vidare till andra grupper, som Asia och Krokus. Jamison blev medlem i Survivor, vars superhit Eye of the tiger spelades flitigt på radiostationer runt om i världen.

Dave Bickler, som sjunger på den, hade fått problem med rösten och konflikter i gruppen gjorde att gruppen sökte sig en ny sångare. Med Jamison nådde gruppen ännu större framgångar. Det blev fem Top-tio-låtar i USA och platina- och guld-skivor.

Låtar som tog Survivor till toppen var I can´t hold back, The search is over och High on you. Andra uppmärksammade låtar var The moment of truth som användes i filmen Karate Kid och Burning heart från Rocky från 1985.

Too hot too sleep blev gruppens sista skiva under 80-talet. Den släpptes 1988, men nådde inte lika stora framgångar som tidigare skivor. De starkaste låtarna från skivan var Desperate dreams, Across the miles och Didn´t know it was love.

jamison1Jimi Jamison vid mikrofonen och Tommy Denander, gitarr.

Efter det gjorde Jamison solokarriär och släppte sin första skiva When love comes down 1991. I den vevan fick han frågan om han ville bli sångare i Deep Purple efter Ian Gillan som hade fått sparken, men så blev det inte.

Han bidrog med sitt låtskrivande till I´m always here, temalåten till Baywatch och han släppte ännu en soloskiva 1999, Empires.

Efter att Jamison slutade i bandet i början av 90-talet fortsatte han att använda namnet när han turnérade, som ”Jimi Jamison’s Survivor” och ”Survivor Featuring Jimi Jamison”, men gitarristen Frankie Sullivan stämde honom och vann rättigheterna till ”Survivor” i domstol 1999.

Men Sullivan slog även senare vakt om rättigheterna till namnet. Så sent som 2016 stämde han den tidigare medlemmen Jim Peterik.

Jamison ersatte ännu en gång originalsångaren Dave Bickler i början av 2000-talet och spelade in ny musik med Survivor. Samarbetet mellan Jamison och Peterik ledde bland annat fram till att de turnérade tillsammans med Styx och Reo Speedwagon.

Jamison släppte ännu en soloskiva 2006, Reach, och lämnade bandet efteråt.

2008 samarbetade han med den tidigare sångaren i Toto, Bobby Kimball och tillsammans släppte de en skiva. Han återvände ännu en gång till Survivor 2011 och så där höll det på.

Survivor uppträdde bland annat på Sweden rock 2013.

Jamisons sista konsert ägde rum i Kalifornien dagen innan han dog i sitt hem i Memphis 31 augusti 2014.

Källor: Wikipedia, Allmusic mfl.

BILDERNA ÄR PUBLICERADE MED TILLSTÅND AV GITARRISTEN TOMMY DENANDER! (som samarbetade med Jimi Jamison)

Tack för gitarrsolona, Tommy! Och för bilderna!

SURVIVOR
TOMMY DENANDER

Jimi Jamison, live i Nottingham 2010.

Jimi Jamison i Survivor med låten Burning heart 1985, från Rocky IV. Tvåa på Billboard i USA 1 februari 1986.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Kc71KZG87X4&w=560&h=315

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: