SPRINGSTEEN – BORN TO ROCK

Klockan har passerat midnatt med råge och jag läser om Bruce Springsteens konsert i Norge på norska NRK. Om han jobbade i Sverige skulle han tvingas sluta i höst när han fyller 67. Han lär fortsätta. Rocken har inga gränser. Frågan är om det blir fler mastodontturnéer med E street band? Det spekuleras ju om det nu.

Efter två konserter i Göteborg nyligen och konserten i Oslo igår kväll så är det dags för några reflektioner. Du som har läst här på bloggen tidigare vet att jag inte har sett showen denna turné. Har sett honom sex gånger tidigare, på Stockholm stadion 1988, 1999 och 2009 och båda konserterna i Göteborg 2012.

Sedan ungdomens år har jag alltid köpt kvällstidningarna dagens efter konserter jag varit på och det gör jag fortfarande. Det är alltid intressant att läsa vilket betyg låtarna får och hur recensenterna uppfattar konserterna. Jag håller förstås inte alltid med dem…

Medierna skriver denna gång om Springsteen i ungefär samma anda som tidigare, precis som jag förutspådde. ”Magiskt” är ett ord som återkommer. Det var säkert det, men det är lätt att det går inflation i beskrivningen av en konsert. Jag var ju inte där så vad kan jag egentligen säga? 🙂

Återkommande kommentarer på sociala medier och i andra medier är hur vältränad 66-årige The Boss är, att han äter mycket grönt, springer och går på gym. Han skulle inte orka genomföra fyra timmar långa konserter annars förstås. Det är beundransvärt att han fortfarande kan genomföra dessa energifyllda konserter och rocka loss som han gör. Han är ju inte 30 längre.

Däremot kan jag inte hålla med om att han blir bättre och bättre som en amerikan som sett honom 322 gånger sa till NRK. Jag, och även han förstås, har sett konserterna från 1978 och 1980 på DVD och där kan man snacka om att det fanns en helt annan energi och nerv än 2000-talets konserter. Men han är väldigt nära fortfarande. Han är en gudabenådad liveartist som har publiken i sin hand från första tonen till den sista. Det kan nog de flesta skriva under på.

Men många fans talar om den magi som fanns då, för länge sen och önskar att de fanns i publiken. Hör man på många av de bootlegs som jag har, bland annat från Isstadion i Stockholm 1981 så är det en helt annan grej. När Springsteen berättar om sin relation till sin far några minuter innan Independence day eller hur han på Born in the USA-turnén 1985, inför att han ska framföra The River, på  Los Angeles Coliseum 30 september 1985, mellansnackar om när han var en långhårig 17-åring och hur han bråkade med sin pappa, som ifrågasatte vad han gjorde med sitt liv och om hur trummisen i ett av hans första band dog i Vietnamkriget.

Jag hävdar dessutom att han sjöng mycket bättre och att han var en mycket bättre gitarrist på 70- och 80-talen. Faktiskt.  Men han är ju å andra sidan inte 30 år längre…

Men fansen är väldigt lojala och när man framför dylik kritik på det svenska forumet springsteen.se betraktas man som gnällig. Mitt svar blir då att man ju måste få ha synpunkter och få framföra kritik. Det är väl därför ett forum finns, tänker jag. Olika tankar bryts mot varandra.

Det har i medierna också handlat om den kritik som en del fans framfört, inte minst jag, att han på Europaturnén inte spelar klassiska The River-skivan i sin helhet som han gjorde i USA eftersom turnén kallas ”The river-tour”. Men han laddade med rätt många låtar från 1980 års mästerverk andra konserten i Göteborg om än inte alla. Låtlistan andra konserten i Göteborg var helt i min smak. vackra Independence day, om relationen mellan far och son och fantastiska The price you pay.

Så var det det här med fortsättningen efter turnén. Det pratas om en soloskiva, utan E Street Band och det spekuleras om 2016-års turné är den sista med bandet från New Jersey.

Låt mig säga så här. Det kan bli en paus, han vill göra något nytt och åka ut på en turné med nytt material. Troligen mer avskalat och akustiskt som för 20 år sedan. Däremot kommer vi nog att återse dem alla om fem år eller nått. Rolling Stones rockar ju på än så varför inte Bruce Springsteen and the E Street Band? Born to rock helt enkelt, i Sverige närmast den 23 juli.

Läs också ”Springsteen i Göteborg”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: