WINNERBÄCKS NYA ÄR SOM GRANIT OCH MORÄN

Ikväll lanserade Lasse Winnerbäck sin nya singel Granit och morän. För den som är svag för singer-songwriter, akustisk gitarr och traditionella arrangemang och melankoli, som jag, är låten perfekt. Den är väldigt ”lagom”och ”snäll”, sticker inte ut. Det börjar bra, men den lyfter inte riktigt, men är helt ok. Det är en i raden av stämningsfulla alster av denne rockpoet från Linköping.

En medelålders man (han fyller 41 i höst) flyger över Sverige och reflekterar över Sverige 2016, ett land med mycket skog, byggvaruhus och miljonprogram, men också granit och morän. Om snålhet och tolerans. Om hur en del vill behålla det för sig själv. Om drömmen om USA, den första kyssen, den första sommaren med en öl i en park. Om ett land som gjort honom lite ”tjurig och tyst”- om hans låtar som är ”stiffa och enkla”, ”som låter som granit och morän”. Winnerbäck fångar en del av stämningen i landet.

Men en sak förstår jag inte. Han sjunger om hur han minns ”de sista ljuva åren” Hur ljuva de varit. Hm…Har han det inte bra nu då? Med bil och allt. Svart dessutom…Men det är klart, bilar blir ju smutsiga ibland och måste tvättas och underhållas.

Man ska inte tänka så mycket kanske. Men det är alltid intressant att försöka komma på vad han menar. Å andra sidan får man som betraktare tolka texterna som man vill – och det gör man ju. Gör dem till sina. Identifikation.

Konstaterar att Granit och morän är mer av minnen och en blick i backspeglen jämfört med Köpt en bil från förra året. Den var mer förhoppningsfull. Om hur någonting ”lossnat från handled och vrist” och hur den ”gamla spegeln är hel igen”. Granit och morän är mer minnen och saknad.

Hur som helst kommer båda låtarna spelas i bilen i sommar, när jag åker över de vidsträckta fälten, vid midnatt efter en konsert, när solen gått ner bakom horisonten, när det fortfarande är ljust, när daggen hänger på alla miljoner grässtrån och sommaren är ljuv och jag åker med ”ångesten och lusten”.

Winnerbäck släpper en ny skiva i juni och ännu en gång rullar hans turnébil ut bland granit och morän och en och annan nyponbuske 🙂 Och tandläkarväder.

Fansen blir nog inte besvikna.

En kommentar på “WINNERBÄCKS NYA ÄR SOM GRANIT OCH MORÄN

Add yours

 1. Nyponbuskar nyponbuskar överallt nyponbuskar 😎
  Köpt en bil andades lite mer positivt framåt anda. Nu var Herr Winnebäck tillbaka vid första kyssen och
  den där ölen..
  Kanske lite förvånande ,
  Sen får vi tolka det han sjunger på så olika vis och det är det vi älskar och hur skulle Lasse vara utan att beröra vårt melankoliska sinne?

  Är inte det det vi älskar.. Att han gör?
  Det blir spännande att få höra resten av skivan och att se honom spela på några platser. Tack för ett bra inlägg❤️

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: