JAG SKA KÖRA HELA NATTEN

11 september 2015. Jag har packat ner alla skivor som jag ska lyssna på när jag drar söderut med bilen. Det är en frihet att ha bil igen, att vara ledig och bara dra iväg. Sätta på de bästa låtarna på stereon, ofta amerikansk musiktradition. Känslan att stanna till på ett café längs vägen och dricka kaffe eller trycka i sig en korv med bröd och köra iväg på motorvägen igen. Att vara på väg någonstans, till något viktigt.

Den här gången handlar det om att åka till den jag älskar, inte bort från något som man vill lämna. Men känslan har funnits förr. Att bara dra och lämna det jobbiga bakom sig. Flykten och tron på att det kommer något bättre längre fram. När jag var 20 trodde jag nog mer så, att någon form av paradis skulle komma, The promised land. Då blir allt komplett, men livet har lärt mig att det förstås inte blir så. Livet är en ständig kamp, en ständig strävan och det är bara du som avgör hur det blir. Framförallt du. Du kan inte skylla på någon annan. Det är dina val.

Bilen har ofta används av Bruce Springsteen som en frihetssymbol. Springsteens musik handlade länge om det amerikanska samhällets mörkare sidor, om USA:s förlorare, om människor som vill lämna sin lilla hemstad för något nytt. Bilen användes ofta som symbol för frihetslängtan och det förlovade landet fanns ofta där i slutet av motorvägen.

Jag tror att alla kan identifiera sig med hans ”vanlighet”, hans allmängiltiga och humanistiska budskap om fred och frihet, om flykten från vardagens tristess, flykten från något man ogillar till något annat, från föräldrar som ifrågasätter tonåringens drömmar och hoppas att den ska skaffa sig ett riktigt jobb istället för att spela fingrarna blodiga på en elgitarr. ”The promised land”. Drömmen om en bättre värld, en bättre och lyckligare kärlek, en bättre tillvaro långt där borta längs motorvägen, bakom krönet hägrar en ny och bättre framtid. Även Herr Lundell har använt samma bildspråk inspirerad av en viss Springsteen.

”I swear I’ll drive all night just to buy you some shoes. And to taste your tender charms. And I just want to sleep tonight again in your arms”. (Drive all night, B.Springsteen, från The River 1980)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: