PHIL COLLINS GÖR COMEBACK

Phil Collins tillhör en av mina ”hjältar” inom musiken, dels för sina insatser bakom trummorna i Genesis (1970-96 och vid återföreningen 2007), men också för sina soloskivor på 80-talet.

I många år har det varit tyst kring 65-åringen, men nu skriver världens medier om honom igen. Efter att ha ägnat flera år på att vara en närvarande pappa, vilket han inte var under de mest hektiska åren, planerar han en comeback. Omfattningen är dock oklar. Det verkar på intervjuer han har gjort den senaste tiden att det nog aldrig mer blir någon mastodontturné igen. Det skulle han inte klara av av hälsoskäl och dessutom är han inte intresserad. Han har gjort det så många gånger tidigare. Personligen tror jag inte att han skulle fixa sången. Vem vill egentligen se och höra en åldrande artist som kanske tappat en hel del av sin forna glans? Det finns naturligtvis undantag.

Efter några år i Schweiz bor han numera i Miami och han har träffat 43-åriga Orianne Cevey igen. De var gifta i nio år och fick två barn, Matthew, 14, and Nicholas, 11, men skilde sig 2008, vilket kostade Mr.Collins 25 miljoner pund. Nu planerar de att gifta om sig. Livet kan ta oanade vändningar ibland. Känner igen mig här.

Med perspektiv och distans känner den gamle slagverkaren ett sug efter musiken igen, men han är begränsad eftersom en tidigare misslyckad operation, på grund av nackont efter alla år bakom trummorna, gjorde att han förlorade kontrollen över sin ena hand och har haft svårt att greppa trumpinnarna. Han har i intervjuer också berättat att han hade problem med alkohol under en period när han bodde i Schweiz. Barnen hade flyttat till USA och saknaden var stor. Han fick professionell hjälp för att komma till rätta med det.

Phil Collins var tidigare gift med ungdomskärleken Andrea Bertorelli 1975-1980 och amerikanskan Jill Tavelman 1984-96.

Hans första barn, från det första äktenskapet, Joely och Simon är 43 respektive 39. Simon är själv professionell musiker, trummis och sångare. Han låter lite som sin pappa i videon här.

Phil Collins har också dottern Lily från sitt andra äktenskap och hon är skådespelerska i Hollywood.

Det här är ingen skvallerblogg. Jag nämner hans spruckna äktenskap och barnen eftersom de naturligtvis haft en sådan central roll i hans liv och har påverkat hans musik. Skilsmässan från Andrea Bertorelli 1980 ledde fram till hans solokarriär med första skivan Face value som innehåller hitlåten In the air tonight. (1981).

Även andra skivan Hello, I must be going, är präglad av sprucken kärlek. Genesis var också nära att spricka efter turnén 1978 eftersom Phil Collins kände att han var tvungen att försöka lösa krisen i sitt förhållande som bland annat berodde på att han aldrig var hemma när han turnérade med Genesis. Andrea träffade under den perioden en ny man. Man kan på skivan höra hur svartsjuk Collins är i låten Don´t let him steal your heart away.

För något år sedan kom han med beskedet att han inte längre är pensionär och suget efter musiken har lett fram till att han den 11 mars gör sin första konsert på sex år. Det är en välgörenhetskonsert i Miami.

Han planerar också att bygga en ny studio och sätta sig vid pianot igen för att se vad som händer. De var precis så hans solokarriär började.

Efter att 1979-80 ha försökt samla ihop spillorna i Kanada dit Andrea Bertorelli hade flyttat kom han tillbaka till ett tomt hus i England. Äktenskapet var slut. Han satte sig vid pianot och improviserade fram låtar. Från pianot och sitt inre strömmade alla de känslor han hade efter det misslyckade förhållandet. Någon sa till honom att materialet måste bli en skiva – och så blev det. Vem kunde då ana att det skulle leda till den framgångsrika karriär han sedan fick som soloartist? Detta skedde samtidigt med medlemskapet i Genesis som fick en skjuts av hans solokarriär vilket bland annat ledde fram till den framgångsrika Invisible touch-turnén 1986-87 och den största kommersiella succén med skivan med samma namn. Skivan från 1986 gav Genesis bland annat fler hits i USA.

Den här gången, nästan 40 år senare, kan han sätta sig vid klaviaturen med all sin erfarenhet och med vetskapen om att det är han och Orianne igen. Undrar vilken typ av låtar vi  får höra på en eventuellt ny skiva. Jag, som följt honom sen tonåren, tror inte att det blir någon framgång. Han kommer nog att uppmärksammas, precis som han gör nu och en och annan låt kanske spelas på radion, men jag väntar mig ingen ny succé. Men för honom personligen betyder det nog mycket och det kanske i det här fallet är det viktiga. Efter att ha spelat trummor sedan barnsben och haft en framgångsrik karriär inom musiken är det nog svårt att bara lägga av. Han sa att han gick i pension för några år sedan och drog sig mycket riktigt tillbaka. Men nu är han tillbaka.

(Huvudbilden ovan är ett foto av en bild tagen av Pete Still, som jag fått tillstånd för publicering från.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: