GABRIEL I PUBLIKEN NÄR GENESIS TOG FARVÄL

Lördagen den 26 mars gjorde Genesis sin sista livekonsert någonsin. Det som många förstod på förhand bekräftades också av Phil Collins från scenen i O2-arena i London.

“Tonight is a very special night. It’s the last stop of our tour, and it’s the last show for Genesis. It’s difficult for us to believe that, uh, you still came out to see us! Yes, after tonight we’ve all got to get real jobs.”

Phil Collins

Den viktigaste förklaringen är Phil Collins dålig hälsa. Han har kommit in på scenen med en käpp i ena handen och suttit på en stol på scenen och sjungit under hela turnén och det gjorde han även under sin solocomeback för några år sedan. Hans röst bär inte längre, vilket har varit ett hett samtalsämne på sociala medier under hela turnén och han kan inte längre spela trummor utan har ersatts av sonen Nicholas, 20.

Utan Collins gör inte gitarristen Mike Rutherford och keyboardisten Tony Banks en ny turné och ersätter honom. De är alla i 70-årsåldern och även om det inte är den avgörande faktorn när det gäller de andra medlemmarna, så vitt känt, så har Collins gjort sitt mot bakgrund av sin hälsa. Han har åldrats märkbart de senaste åren.

Det är bara att acceptera att allt har ett slut, även om det gör ont för fansen, men de flesta accepterar det, att döma av kommentarerna på sociala medier. Egentligen borde Genesis ha sagt farväl redan efter återföreningen 2007. Men medlemmarna ville möta publiken på ännu en turné. Och det gick ju i och med att Phil Collins son ersatte honom på trummor.

I publiken denna historiska konsertkväll fanns ingen mindre än Peter Gabriel, som Collins ersatte vid mikrofonen när denne hoppade av Genesis 1975. Där fanns också Richard Macphail, som var en tidig medlem i gruppen, som bildades på en internatskola, Charterhouse officiellt 1967.

När jag under söndagskvällen åkte bil genom Småland, Östergötland och Sörmland var solnedgången fantastisk. Himlens färger denna vårkväll skiftade i rött, gult, rosa och blått samtidigt som jag lyssnade på flera av Genesis´ klassiska mästerverk, Cinema show, Firth of fifth och Afterglow. Himlens färger var delvis samma som lyste upp scenen i storslagna Afterglow under gruppens konserter i slutet av 70-talet och i början av 80-talet. Jag kunde se färgerna och se röken lägga sig tät över scenen i slutet av låten. Det var en stark upplevelse när jag for fram längs E22.

Jag började lyssna på Genesis i samband med Phil Collins soloframgångar 1981. Visst hade jag hört en och annan Genesis-låt, men då, när klassiska In the air tonight med Collins släpptes, blev Genesis allt. Jag blickade bakåt, köpte så småningom alla skivor och läste allt jag kom åt.
Jag såg gruppen live första gången i Danmark sommaren 1987, under Invisible touch-turnén (1986-87) och det var en stark upplevelse. Det blev ytterligare två konserter och flera med Collins och Gabriel solo.

Peter Gabriel fanns alltså i publiken när Genesis gjorde sin sista konsert någonsin i London under lördagskvällen. En bild på honom tillsammans med Collins och Richard Macphail, tidig medlem, spreds i sociala medier och att se bilden på de åldrande männen blev en stark påminnelse om vänskapen mellan dem, om vad gruppen skapat genom åren, från de första inspelningarna i slutet av 60-talet då medlemmarna bara var 16-17 år (Collins blev medlem först hösten 1970), under den gyllene progressiva tiden med Gabriel vid mikrofonen och fram till 80-talet då Genesis blev mer av en popgrupp med Phil Collins dominans.

Invisible touch-tour 1986-87. Foto: Pete Still.

Genesis var (!) ett av de främsta banden inom den progressiva rockmusiken och hade sin storhetstid konstnärligt under 70-talet och sin mest framgångsrika period, kommersiellt, under 80-talet.

Nu är Genesis ett avslutat kapitel inom rockmusiken, men fortfarande hoppas en del fans på en återförening med 70-talets medlemmar Steve Hackett och Peter Gabriel. Det har fansen gjort sedan Gabriel hoppade av 1975. Men det kommer aldrig bli av. Vi får istället minnas tillbaka och glädjas över all den musik Genesis har gjort och lyssna på allt som är dokumenterat på skivor, Blu-ray, DVD och klipp på Youtube – igen.

Och leva på minnena av alla de konserter vi har fått uppleva!

That´s all!

Text: Fredrik Blomberg
Foto: Maggie Cole, wife to Richard Macphail, with permission. (Early member and manager for Genesis)
Från höger i bild: Peter Gabriel, Phil Collins och Richard Macphail.

OM RICHARD MACPHAIL – UTDRAG FRÅN MITT PORTRÄTT
”För att markera slutet på sin tid på internatskolan ville Richard Mcphail, som senare blev gruppens manager och den som ansvarade för den allmänna servicen, arrangera en rockkonsert när skolterminen slutade sommaren 1966. McPhail tillbringade en del av sin fritid på anrika rocknästet Marquee och ville i sin naivitet skapa en liknande atmosfär på internatskolan Charterhouse. Det var dock inte så lätt att övertala skolledningen”.

Senare….
”I en stuga i Dorking, fem mil utanför London, repeterade Genesis tio timmar om dagen mellan november 1969 och april 1970. Stugan ägdes av den blivande managern Richard Mcphails föräldrar. Det var nu som Genesis på allvar skulle ta form. I stugan utvecklades medlemmarna som musiker och skapade, genom improvisation och i övrigt hårt arbete, den pretentiösa skivan Trespass. Richard Mcphail skötte markservicen”.

GENESIS – THE LONG STORY

SYMFONIROCKENS FLAGGSKEPP – THE SHORT STORY

Phil Collins berättade i lördags att konserten i London var gruppens sista någonsin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: